Публикация

Не пренебрегвайте сезонния грип

Важно е всеки човек да прави това, което зависи от него, за да предпази себе си и семейството си от сезонния грип.


Интервюто е публикувано в брой 38 на вестник "Животът днес".

- Проф. Тихолова, тази есен вниманието ни е насочено към опасността от ебола и сякаш забравяме, че идва сезонът на грипа...

- Ситуацията с хеморагичната треска ебола действително е сериозна в глобален мащаб, но за нашата страна все още няма непосредствена опасност. Важно е всеки човек да прави това, което зависи от него, за да предпази себе си и семейството си от сезонния грип. Независимо дали актуалните щамове носят или не екзотични имена, всяка година грипът причинява смъртни случаи. Това не е безобидна „настинка”, а сериозен риск за здравето, особено при малките деца, възрастните хора и хронично болните.

- Кога се очаква епидемията тази година?

-Това не може да се прогнозира с точност, но отдавна е известно, че най-рисковият период е от средата на декември до края на февруари. Разбира се, не е изключено грипни вируси да циркулират по-рано и по-късно. Важното е, че Световната здравна организация определи кои са рисковите щамове и въз основа на това вече са изработени противогрипните ваксини за новия сезон. Вече е подходящо да започне поставянето на ваксините, защото все още няма висока заболеваемост от други вирусни инфекции. Знаете, че трябва човек да няма остро заболяване, за да му се постави ваксината. Организмът има нужда средно от около 20 дни, за да изработи защита след ваксинацията, затова е добре тя да приключи до средата на ноември.

- Ако епидемията не настъпи през декември, този месец подходящ ли е за ваксина?

- Подходящ е, но нека да опитаме да преодолеем българския обичай всичко да се прави в последния момент. Когато започне зимата, лекарите са по-заети, възможно е да се изчерпят за определени периоди ваксините, увеличават се другите заболявания, което в крайна сметка може да попречи на своевременната защита.

- Трябва ли да се ваксинират здрави и млади хора?

- До някаква степен това е въпрос на личен избор и на обществена здравна култура. Има държави с много високо ваксинално покритие срещу грип. Но там на това заболяване се гледа комплексно – стремежът е да предпазиш не само себе си и околните, но и да не губиш работната си активност поради заболяване, което може да бъде избегнато. Ако професията на един човек е свързана с много контакти, например учители и детегледачи, продавачи, работещи в градския транспорт, добре е той да се ваксинира, дори и да няма хронични заболявания. Нашата практика да ходим болни на работа е доста порочна, защото така удължаваме времето на боледуването, рискуваме да получим усложнение, заразяваме много други хора. Грипът е една от най-лесно разпространяващите се вирусни инфекции. Достатъчно е един човек да е в активната фаза на заболяването в автобуса, в офиса или в магазина, за да зарази десетки други при кихане и кашляне.

- Само ваксината ли е начин за предпазване?

- Това е основният начин! Разбира се, значение имат добрият имунитет, правилното хранене, адекватното облекло в студените дни, поставянето на маска на публични места при обявена епидемия, ограничаване на контактите. В някои случаи може да се препоръча и профилактичен прием на противовирусните медикаменти по преценка на лекаря.

- Защо и някои ваксинирани се разболяват?

- Никоя ваксина не дава 100 процента защита. Но със сигурност, дори и да се стигне до заболяване, ваксинираният ще го изкара много по-леко, защото в огромния процент е предпазен от сериозни усложнения. Освен това ваксината е срещу грип, няма как да предпази от други респираторни вируси. Но едно е да изкараш ринофарингит, друго е грип! Често пациентите обобщават като грип всяко състояние с повишена температура, кашлица и болки в гърлото.

- Припомнете как да различим грипа от настинката.

- Той започва внезапно с втрисане, висока температура, болки в мускулите по цялото тяло, силно главоболие, особено в очните ябълки, чувство на безсилие. Тези симптоми са израз на общата интоксикация на организма при грип. Докато при настинка човек киха и кашля, но общото състояние не е толкова засегнато. 

Коментари