Публикация

Акнето може да се преодолее с антибиотици


Тони Маринова разговаря с доц. д-р Мери Ганчева, дерматолог, за акнето.

В края на лятото акнето започва да припомня за себе си. Защо?
Прекомерното излагане на слънце засилва възпалителния процес на мастните жлези и появата на комедоните.

Мисля, че малко хора знаят какви са причините.
Можем да ги разделим на ендогенни (вътрешни) и екзогенни (външни). Към ендогенните причини – то е генетично заболяване. Ако родителите на детето имат мазна кожа, то ще се предаде и на детето. Другата ендогенна причина е хормоналната.

А външните причини?
На първо място са бактериите, които имат основна роля в производството на акнични лезии; системното прилагане на препарати, които съдържат халогенни производни – йод, бром; хора, които постоянно пият витамини от В групата; хора, които приемат кортикостероиди. Много важна външна причина са и контактните дразнители – масла, катрани; детергенти, измиващи средства, неподходяща козметика, а също така психическото и физическото натоварване, което води до повишено отделяне на мастна секреция. С приоритет са студенти, спортисти.

Има ли лечение?
Първо трябва да се определят клиничната форма на акнето, типът кожа и дермокозметологичен продукт. Акнето има различни форми – може да бъде с преобладаване на черни точки, така наречените комедони, с наличие на гнойни пъпчици или възелчета. Това са леките форми, но когато има тежки възпалителни лезии, с кисти, с инфилтрати, с фистули, те могат да доведат и до цикатрикси, т.е. до трайни белези. Акнето не е психичен проблем, но хората с тежка форма на акне са депремирани.

Какви лекарства се прилагат вътрешно при терапия на акнето?
 Когато се касае за средно тежка към тежка форма, каквато имат тийнейджърите, е подходящо заедно с локалната терапия да бъде включено и вътрешно лечение с антибиотици за дълго време. Вече има антибиотици, които не са фототоксични и могат да се ползват през летния сезон. Те са с доста по-кратък дозов режим и много добър ефект. Другата вътрешна терапия е хормоналната, с препарати, които се дават само при жени. Има и трети вид, който се прилага само в лекарски условия. Лечението на акне е строго специфично, включва и локална терапия, и вътрешна терапия и една много добра хигиена, която трябва да бъде съобразена с типа кожа.

" }-->

Коментари