Публикация

Д-р Митов: Страхът от стоматолога при децата е преодолим

За едно дете е важно не само веднъж да му се покаже, трябва да се повтаря. Детето трябва, без да се замисля, да си мие правилно зъбите.


- Д-р Митов, какви са резултатите от детската профилактична програма, която Вашата дентална клиника организира?

- Всъщност вече имаме резултати от втората година на нашата програма за групова дентална профилактика, която нарекохме „Усмивката на св. Георги”. Доволни сме от ефекта, защото и децата от училищата и детските градини, с които работихме, и родителите научиха доста за превенцията и за оралната хигиена. За едно дете е важно не само веднъж да му се покаже, трябва да се повтаря. Детето трябва, без да се замисля, да си мие правилно зъбите. От друга страна, благодарение на програмата натрупахме наблюдения върху денталния статус на повече от 1000 деца. Изводите ни са, че кариесът е доста по-разпространен сред децата, които ние преглеждахме, в сравнение с връстниците им в Германия например.

- Това на недобри навици за устна хигиена ли се дължи, или на начина на хранене?

- Вероятно причините са комплексни, няма как да правим глобални изводи, тепърва още ще анализираме установените данни. По принцип кариесът е многофакторно заболяване. Но със сигурност качеството на оралната хигиена е много важно, както и хранителните навици. Затова се опитваме да работим с училищата и детските градини и по отношение на храненето, което се осигурява на малките. Предлагаме диетата не само да е подходяща за възрастта и за общото здраве, но и за оралното здраве.

- Предразположеността към стоматологични проблеми предава ли се по наследство от родителите?

- Да, но този процес не е еднозначен. Има и генетично обусловена резистентност към бактериите, които предизвикват кариес, и този феномен още се проучва. Има хора с лоша устна хигиена, които не заболяват от кариес. Но не съветвам никого да разчита на този тип природна защита. От друга страна, устната флора, бактериите, които носи един родител с недобре поддържана орална хигиена, лесно се предават на децата още в ранната възраст и така се предопределят бъдещи проблеми със зъбите им.

- Струва ми се, че мнозинството не приема кариеса за заболяване или най-малкото за сериозен проблем...

- Това е неправилно мнение! Устната кухина е входът, началото на храносмилателната система и когато там има проблеми, често се стига до неправилно храносмилане. Да не говорим, че инфекции в устната кухина могат да повлияят негативно върху сърцето, бъбреците и други органи. Не може устното здраве да се разглежда изолирано от състоянието на целия организъм.

- Коя е най-вредната храна за зъбите?

- Основният враг е захарта във всичките й форми – сладкиши, близалки, сладки плодове, мед, шоколади и т.н. Бактериите разграждат захарта, а в този процес се образуват киселини, които водят до разтваряне на твърдите зъбни тъкани, това именно е началото на кариеса. Не искам да кажа, че трябва изобщо да забраним сладките неща на децата! Но трябва да има правила как се приемат тези храни. Ако се хапне десерт след основното хранене, добре, но да не е постоянен хаотичен прием на сладки неща през целия ден. Някои майки не се замислят, че подсладеният чай, соковете също съдържат захар.

- А кои храни подобряват зъбното здраве?

-Които изискват много дъвчене – ябълки, моркови, пълнозърнест хляб. Продължителното дъвчене води до отделянето на повече слюнка, а тя отмива киселините и минерализира зъбите.

- Основният проблем при децата е страхът от стоматолога, как преодолявате това?

- Този страх не само при децата, но и при възрастните е свързан с травматично предишно изживяване или с внушения от страна на околните. Самото успокояване преди посещение в кабинета, че няма да боли, вече насочва съзнанието, че ще има болка. Затова ние заложихме на срещи с децата в училището или в клиниката под формата на игра. Ако детето се запознае със стоматолога, преди да има проблеми, то няма да се страхува. Препоръчва се първото посещение да бъде около 2-годишна възраст.

- Има ли смисъл да се лекуват млечните зъби?

- Разбира се! Ако оставим млечните зъби „развалени”, бактериите от тях ще се предадат и на постоянните зъби.

- Възможно ли е човек да запази собствените си зъби до края на живота?

- Това е тенденцията в съвременната стоматология. В развитите страни се увеличава броят на възрастните хора, които имат все повече собствени зъби. Това е постижима цел при добро партньорство между хората и стоматолозите. Има сериозни изследвания, които показват корелацията между наличието на собствени зъби и продължителността на живота.

Коментари