Публикация

Бързата реакция при болка в гърдите спасява живота

Болките в гърдите не трябва да се подценяват, защото може да означават инфаркт


Интервюто с д-р Гелев е взето за CredoWeb. 

- Д-р Гелев, доста хора смятат, че инфарктът е болест на третата възраст и не търсят навреме помощ при дискомфорт в гърдите?

- Болките в гръдната област винаги трябва да се изяснят чрез преглед и изследвания, най-малко ЕКГ. Острата симптоматика протича драматично с тежест в гърдите, болка на широка площ в долната част на гръдната кост, която може да се разпространява или не към ръцете и долната челюст и може да е придружена с изпотяване, гадене, повръщане и др. При такава картина търсенето на спешна помощ може да се окаже решаващо за живота и здравето на пациента. Ако причината за оплакванията се окаже остър миокарден инфаркт, всеки час е решаващ за крайния изход от заболяването. При съвременното инвазивно лечение до шестия час от началото на инцидента се запазват оптимален брой сърдечни мускулни клетки и съответно няма трайни увреждания на помпената функция на сърцето. От 6 до 12 часа резултатът не е така убедителен. Затова акцентът е върху бързата реакция на самия пациент и на неговите близки, за да може да се възползва от съвременните методи за лечение, които са достъпни денонощно в цялата страна.

- Инвазивното изследване и процедурите крият ли рискове?

- Всяко медицинско действие се разглежда като съотношение между ползата и риска. Една коронарография носи под 0.5 процента риск от усложнения, но нека да си дадем сметка какво може да се случи при липса на адекватна диагноза и съвременно лечение. Когато инвазивните методи за изследване и лечение се прилагат при съответните строги показания, ползата е огромна при пренебрежимо малък риск.

- Какви новости навлизат във вашата дейност?

- Постоянно спектърът на действие на инвазивната кардиология се разширява. Процедури, които само преди няколко години изглеждаха като фантастика, днес са реалност. Първата балонна дилатация на коронарен съд е през 1977 г. След това се въведоха стентовете, а днес рутинно работим с медикамент излъчващи стентове, които подобряват значително резултатите. Вече дойдоха и биоразградимите стентове, но все още цената им е висока. Първоначално работехме повече чрез достъп от бедрената артерия, а сега основно това става през артерията на ръката. Това намали риска от кръвоизливи и ускори възстановяването на пациентите. Другата посока на развитие е по отношение на структурните заболявания – клапните пороци на сърцето. Днес интервенциите върху аортната клапа са всекидневие за специалистите в цяла Европа. У нас единственият проблем е високата цена на тези процедури заради консумативите. На дневен ред идва и митралната клапа. Скоро и там ще има лечение без необходимост от отворена операция. Но трябва да подчертая, че технологичното развитие не изключва необходимостта от контрол на познатите рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания – хипертония, диабет, дислипидемия, тютюнопушене, наднормено тегло, обездвижване.

Коментари