Публикация

Възрастта и IVF

Всички клетки в човешкото тяло следват определена биологична програма. Това е нормален процес, при който клетки се подлагат на програмирана клетъчна смърт (апоптоза), дегенерат, попадат на друго място и т.н. ( като например клетките на кожата, ноктите и др .).


Процесът на овулацията през феталния живот, фертилната възраст до менопаузата.

Яйцеклетките за съжаление не могат да се регенерират като сперматозоидите. Техният брой постоянно намалява. По време на феталния живот от 3-та до 20-та гестационна седмица на бременността се образуват около 6-7 милиона яйцеклетки от стволови клетки на жълтъчното мехурче. От 20-та гетационна седмица на бременността и след това започва дегенерация на фоликулите и загуба на яйцеклетки. Така всяка жена в юношеска възраст започва началото на фертилната си възраст с приблизително 300 000 - 400 000 първични фоликули. На възраст от 30 години остават около 20 000, а след 40 са приблизително 1.000 -2.000, на които шансовете за забременяване са малки. От всички тези яйцеклетки има 300 – 400, които се отделят при овулация всеки месец с реален шанс за забременяване.
По време на всеки менструален цикъл яйцеклетката се отделя по време на овулация около 12-14 ден. Останалите яйцеклетки след атрофия на фоликулите (атрезия) загиват от програмирана клетъчна смърт. Фоликулярна дегенерация не се придружава от създаването на нови фоликули. Следователно природата е поставил срок за плодородие и женска плодовитост и това ограничение невинаги може да бъде избегнато чрез IVF.

Цялата статия прочетете тук:

http://www.afroditamc.com/page/bg/281

Коментари