Публикация

​Доц. Крум Кацаров: Отдавна вече не сме герои, но съм оптимист, че лекарите ще си върнат доверието на хората

За 25-ата годишнина от възстановяването си Българският лекарски съюз награди заслужили български медици


„Отдавна вече не сме герои, не сме примери за подражание, но аз съм оптимист, че лидерите на гилдията ще върнат доверието към лекарите”. С тези думи отличеният за Лекар на годината - 2014 г. доц. Крум Кацаров прие отличието на Българския лекарски съюз. На пищна церемония в Централния военен клуб в София преди дни съсловната организация отбеляза 25 г. от възстановяването си.

Доц. Кацаров е началник на Клиниката по гастроентерология и хепатология във ВМА, доайен в терапевтично-диагностичните ендоскопски процедури на заболяванията на гастроинтестиналния тракт и хепатобилиарната система. Той е един от водещите специалисти по гастроинтестинална ендоскопия в страната. Специализирал е в Германия, в Холандия, в Япония, във Франция и в Париж и в САЩ. Автор е на дисертация за трансплантациите и усложненията при пациенти с присаден черен дроб. Има 142 публикации, участие в 7 книги и монографии. Втори мандат е председател на Българското дружество по гастроентерология, секретар на Българската асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози, а от 2011 г. е член на борда на Българското трансплантологично дружество. Негова запазена марка са методите за ендоскопско поставяне на пластична саморазширяваща се протеза в екстрахепаталните жлъчни пътища, както и за отстраняване на туморни разсейки на черен дроб чрез вкарване на игла, през която протича високочестотен ток.

Доц. Кацаров отбеляза, че за него признанието на съсловието е изключително ценно. На церемонията бяха връчени и отличия на заслужили лекари в различни категории.„Българският лекар е най-добрият лекар в света. Защото няма друг доктор, който в такива условия да прави медицина, каквато вие правите”, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Призът за особени заслуги към БЛС и развитие на българската школа по съдова хирургия бе удостоен доц. Андрея Андреев – лекар с 50-годишен професионален стаж, с над 5000 сложни съдови операции у нас и в чужбина и над 50 000 консултирани пациенти.
За мениджър на годината бе отличен управителят на МБАЛ „Тота Венкова” – Габрово д-р Нели Савчева заради умението й да управлява болница без дългове.
Призът за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински техники в областта на чернодробната хирургия бе връчен на Добромир Сотиров - млад лекар, избрал да остане в България пред перспективата да гради кариера в Париж. Така БЛС спази традицията, въведена преди 2 г. да дава стипендии на млади специалисти, за да ги задържи в страната.

За особен принос в развитието на иновативните методики за хирургично лечение на очните болести бе отличен доц. Андрей Андреев – член на Американската академия по офталмология, на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия, както и зам.-председател на Съюза на очните лекари в България.
Отличието за особен принос в издигане престижа на българската психиатрия бе присъдено на проф. Вихра Миланова заради усилията й да реконструира и модернизира Психиатричната клиника на Александровска болница.

Призът за особен принос в издигането престижа на българската педиатрия получи проф. Пенка Переновска, която не само организира цялостната грижа за ваксинопрофилактиката на бежанските деца, но получи и признанието на пациентските организации за 2014 г. за грижа към българския пациент.
За особен принос в развитието на българската кардиологична школа бе отличена проф. Нина Гочева, едно от водещите имена в българската кардиология.

За заслуги в основополагането и развитието на инвазивната кардиология отличие бе отличен доц. Божидар Финков от УМБАЛ „Св. Анна”. Проф. Васил Хаджидеков взе наградата за особен принос в развитието на научната медицинска дейност и издигане престижа на лекарската професия. Той е ръководител на катедра „Образна диагностика” в Медицинския университет-София, началник на Клиниката по образна диагностика в „Александровска”, а от 2 г. и председател на Съюза на българските медицински специалисти.

Сребърен почетен знак „Лекар на годината” получиха и следните лекари, излъчени от регионалните колегии:

София - град - проф. Росен Дребов и д-р Атанас Кацаров от „Пирогов”;

София-област - д-р Виктория Чобанова;

Ст. Загора - доц. Ваня Иванова;

Пловдив - доц. Нарцис Нисим Калева, проф. Захари Захариев и д-р Валентин Иванов;

Варна - доц. д-р Лиляна Хавезова;

Благоевград - д-р Иван Стоянов;

Велико Търново - д-р Христо Димитров;

Видин – д-р Деляна Каменова;

Враца - д-р Илия Илиев и д-р Николай Радев Йорданов;

Габрово излъчи д-р Станислав Рачев;

Добрич - д-р Софка Берова;

Кюстендил – д-р Румен Алексов;

Кърджали - д-р Росица Бурдева;

Ловеч – д-р Валентина Иванова;

Монтана - д-р Лидия Николчева – Тодорова;

Пазарджик - д-р Иванка Ципоркова;

Перник – д-р Николай Алексов;

Плевен - д-р Виктория Георгиева;

Разград - д-р Галина Минкова

Русе – д-р Христо Метев и д-р Виделина Даскалова

Сливен-д-р Хрисант Хрисантов

Стара Загора – доц. Ваня Иванова

Търговище - д-р Светослав Стефанов

Шумен - д-р Йорданка Маринова и д-р Севдалина Делчева 

Ямбол - д-р Петко Лафчиев.

" }-->
Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика д-р Атанас Кацаров проф. Нина Гочева БЛС-25 г. от възстановяването доц. Крум Кацаров - лекар на 2 проф. Росен Дребов

Коментари