Публикация

Законите на избелването

Д-р Росен Венелинов сп. “My Smile” бр.2/2009


Колкото пациенти, толкова желания и случаи. Едно е сигурно – всеки, стъпил по някаква причина в зъболекарския кабинет, би искал да излезе оттам със самочувствието, което здравата и красива усмивка дава. Каквито и корекции да имаме по зъбите си, накрая почти винаги се стига и до въпроса за избелването им. Вариантите за това са няколко, а законите за точното им изпълнение – железни.

Домашното избелване от вчера до днес
Преди години за т.нар. домашно избелване се налага да се носят шини у дома в продължение на няколко часа, и дори цяла нощ, за да се получи избелващ ефект. Но много често това води до появата на свръхчувствителност в зъбите, продължаваща цяла седмица. И преди да сте се отказали от този метод, редно е да уточним, че днес избелването у дома не продължава повече от 1 час на ден. Така рискът от повишена чувствителност става значително по-малък.
В близкото минало при стандартното избелване препоръчителната продължителност е 14 дни. Уви, ефектът не е толкова впечатляващ. Поради тази причина днес препоръчителният период е средно 21 дни (или 3 седмици).
Промяна има и в концентрацията на самия избелващ агент (карбамидния прекис). В началото се смята, че по-високите концентрации са и по-добри. Някои системи съдържат дори до 20% агент. Днес обаче се приема, че 10% е максималната препоръчителна концентрация, което от своя страна играе значителна роля за намаляването на риска от поява на свръхчувствителност.
Нещо повече, при нощното избелване дори се препоръчват около 6-7,5 % концентрация на избелващ агент, поради по-дълготрайното му престояване в устата.
От кухнята на офис избелването слампа
При офис избелването, или т. нар. кабинетно избелване, отдавна се въвеждат специализирани

лампи, чиято цел е да се ускори процесът на избелване. Времетраенето на процедурите също значително се променя - от 2 етапа по 15 мин. на 2-4 етапа по 10 мин. Целта отново е една - да се намали рискът от поява на свръхчувствителност по време и след избелването. Наред с това, за да се запази по-дълго време избеленият цвят, днес се препоръчва след приключване на процедурите (със средна продължителност около 90 мин, с подготовката и почивките между сеансите) да се направи и така нареченото стабилизиране. За него се изработват шини, подобни на тези за домашното избелване, с които пациентът продължава да поставя избелващ гел още 2-4 дни в домашни условия. Пропускането на този етап би могло да доведе до по-бързото потъмняване на зъбите.
Не забравяйте...
• Важното при избелването на живи зъби е да се проведе т.нар. реминерализация - процес, при който се ускорява възстановяването на емайла. • Почистването на зъбния камък и зъбната плака трябва да става поне 1-2 седмици преди избелването. Така ще намалите максимално вероятността да се появи свръхчувствителност на зъбите.
Какъвто и метод на избелване на зъбите да изберете – у дома или в стоматологичния кабинет, не забравяйте и най-важното, че вече сте поели по пътя към поставената цел –
широка и искряща усмивка.

http://drvenelinov.blogspot.com/2014/06/blog-post.html 

Коментари