Публикация

В МБАЛ „Медлайн“ в Пловдив направиха първата у нас трансплантация на изкуствено сухожилие

Присаждането е направено по иновативен за световната медицинска практика метод


За първи път в България в болница „Медлайн“ в Пловдивбе присадено изкуствено сухожилие. Уникалната за страната трансплантация бе направена от ортопедо-травматологичния екип на лечебното заведение по метод, иновативен за световната медицинска практика. Начинът, по който е извършено присаждането, позволява да се коригира дължината на сухожилието с растежа на пациента, обясни началникът на отделението д-р Янаки Янакиев.

Операцията е на лявото стъпало на 7-годишния Калин Каменов от Монтана, който по рождение има парализа на ходилото. Изкуственият имплант е на американска фирма, изработено е от специален високотехнологичен материал,който имунитетът на организма неотхвърля.

„Детето ще расте поне още 10 години, а това ще налага компенсиране дължината на сухожилието. Стандартният метод предлага непрекъсната подмяна на сухожилието с ново по-голямо. В технологията, която нашият екип в МБАЛ „Медлайн“ използва, това не се налага. С малка безкръвна намеса през година дължината на сухожилието може да бъде променяна“, обясни известният ортопед.

Операцията продължава 45-50 минути. Прави се с упойка в спиналната област, затова по време на интервенцията Калин бил буден и пял песнички на екипа. Тя се покрива изцяло от НЗОК без изкуственото сухожилие, но Фондът за лечение на деца към Министерството на здравеопазването поема разходите за него. Така за всички деца до 18 г. лечението е напълно безплатно, заяви мениджърът на болницата д-р Невен Енчев.

Нека всички майки с проблеми да знаят, че тази диагноза не е присъда и детето им не е обречено да остане цял живот на инвалидна количка, каза след операцията майката Илияна Каменова.Калин дошъл на бял свят с увреждания, не можел да движи стъпалата и пръстите на крачетата си. Операциите започнали часове след раждането, но проблемите все не намирали окончателно решение.Семейството се лутало, обикаляло различни болници, санаториуми, центрове за рехабилитация, за да намери спасение за детето си.

Като повечето родители на малчугани с увреждания и Илияна признава, че разбрала случайно за възможностите, които предоставя болница „Медлайн“. Потърсила информация в интернет и като прочела на колко деца са помогнали докторите, със съпруга й веднага довели Калин на консултация при д-р Янакиев. След прегледа той им дал надежда, че ще го изправи на крака.

„Сега виждам, че чудото стана, детето ми ще може да ходи само!“, радва се младата жена. След изписването малчуганът веднага ще започне рехабилитация, за да започне да ходи сам. Ще продължи да посещава и подготвителната група в Монтана, за да тръгне наесен в първи клас.

Отделението по ортопедия и травматология в „Медлайн“ е специализирано за лечение на деца с церебрална парализа и различни други увреждания. Тук десетки са проходилите малчугани, а на стотици екипът е подобрил походката. „При нас идват малки пациентчета, на които е отказано лечение на много места в страната, защото са хиперактивни, много често и с ментални промени, което затруднява даването на упойка. Но нашите анестезиолози са изключително опитни в работата си с деца с увреждания и намира начини да се справи в такива сложни ситуации“, подчерта д-р Янакиев.

Коментари

Лилия Благоева
24 окт 2014 11:28

Точно така е, за съжаление. По ТВ казаха, че и наши учени работели по методите на д-р Павел Табаков, обаче държавата ги отрязала за финансиране. Ми какво да очакваме от тях - да си извадят пари от джоба и да си скъсат задниците от работа за едно потупване по рамото...

Петър Краев
24 окт 2014 11:14

Хич няма да е лошо държавата да вземе да подпомага въвеждането на нови медицински методи, а не после да се тупаме у гърдите, че д-р Павел Табаков бил българин. Българин да, ама избягал от страната преди 15 години и подкрепен в усилията си не от България, ами от Полша. Пълна скръб сме и като народ и като държава. Плюем си лекарите и учителите, пък после искаме да ни лекуват и образоват. Абселютни тъпунгери сме. ИНАЧЕ БРАВО НА Д-Р ЯНАКИЕВ! Жив и здрав да си!