Публикация

Петима пациенти с очни проблеми оперирани в УМБАЛ „Свети Георги“ по нов за Европа метод

Интервенциите бяха направени през най-малкия познат досега работен отвор – 0.4 мм, чрез безшевна 27+G витректомия със 7500 разреза в минута


Петима пациенти с очни болести бяха оперирани на 26 октомври в УМБАЛ „Свети Георги“ по изцяло нов за Европа метод - безшевна 27+G витректомия със 7500 разреза в минута, който се извърши през най-малките използвани до момента отвори – 0,4 мм. Интервенциите бяха направени с високотехнологичния апарат Constellation – миниатюрна гилотина, създадена специално за този тип операции. Използваният метод е въведен едва преди 2-3 месеца, а дебютът му в хирургия на живо бе в средата на септември в Лондон по време на 14-ия конгрес „Евроретина”.

Иновативните очни операции бяха показани пред повече от 100 офталмолози от цялата страна по време на Деветия витреоретинален симпозиум, организиран на 25 и 26 октомври от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“. За първи път у нас ръководителят на клиниката проф. д-р Нели Сивкова и световноизвестният гост-хирург д-р Флориан Балта оперираха очи през разрези, които са по-малки от половин милиметър. Те извършиха и комбинирана хирургия, т.нар. операция „2 в 1”: премахване на катаракта – старческо перде, и безшевна витректомия – хирургия на ретина и стъкловидно тяло.

Пациенти, избрани за демонстративната хирургия, бяха две жени с мембрани, деформиращи центъра на ретината, двама мъже с дупка на макулата и мазнини в стъкловидното тяло и млад мъж с диабетни усложнения в окото. Продължителността на всяка от операциите бе средно по 20 минути и по-голямата част от тях бяха с локална анестезия. Под обща анестезия бе единствено пациентът с диабетни усложнения.

Витректомията е един от най-съвременните методи за извършване на максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. Работи се през 3 отвора с големина 0,4 мм. Идеята е безшевната 27+G витректомия със 7500 разреза в минута да се ползва от всички офталмохирурзи в страната, които присъстваха на симпозиума. Информацията ще разпратим и на тези, които не успяха да се присъединят към нас, обясни проф. Сивкова.

В този й вид витректомията може да се използва при целия спектър показания за всички предишни методи, които са залагали на по-голям работен отвор. В групата на показанията влизат промени в диабетното око, включващи вътрешен кръвоизлив в окото, който пречи на зрението, както и промени в ретината, която емного деликатна структура с устройство на мозък. Друга група, обект на 27+G витректомия, са т. нар. дупки на макулата – централни дефекти в ретината. Могат да се оперират и мембраните – излишни тъкани, които деформират ретината и правят образа изкривен и неточен. На практика с новия метод структури с дебелина в микрони могат да се хващат и отстраняват с фин инструмент, преминаващпрез отвор от едва 0,4 мм.

Този минимален разрез е изключително щадящ за пациента и на третия ден след операцията окото е възстановено. Новата безшевна техника е без видима травма за окото. Методът е изключително ефективен в ръцете на можещ хирург, защото използваните инструменти са с профил, позволяващ много деликатно да се докосва тъканта, така че да не бъде допълнително травмирана от лекаря, разказа проф. д-р Нели Сивкова.

Ретината е разположена в задната част на окото и отговоря за възприятието на образите. Макулата е част от ретината и от значение за централното зрение. Стъкловидното тяло е подобна на гел субстанция, която изпълва окото и му придава форма. Най-често проблеми с ретината възникват при диабетиците, затова симпозиумът тази година носи заглавието „Диабет и око“, обясни проф. Сивкова.

Честотата на заболяване от диабет нараства. Проблеми като дупка на макулата и появата на мембрани от своя страна са без променена статистика. Благодарение на новата методика витректомията ще може да бъде прилагана все повече, смята проф. Сивкова. По-рано не всеки хирург имаше смелостта да я използва, защото невинаги крайният резултат е бил по-добър от състоянието преди интервенцията. А сега вече в много по-голяма степен и с по-голяма увереност можем да предложим един добър функционален резултат, подчерта началникът на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“.

Коментари