Публикация

И съвсем леки нарушения на паметта изискват мерки

Невропротективните препарати забявят стареенето на мозъка, премахват последиците от умствено натоварване и стрес

 

Всеизвестно е, че болестта на Алцхаймер поразява предимно представителите на третата възраст. Малко хора обаче знаят за т. нар. леко когнитивно (мисловно) нарушение, въпреки че то  се среща доста често. Още по-разпространени са функционалните нарушения на паметта, вниманието и работоспособността в резултат  на претовареност, преумора, стрес и нездравословен живот. 


Лекото когнитивно разстройство причинява леко, но забележимо и измеримо влошаване на паметта и/или другите способности за мислене, известни също като познавателни способности. Тези промени са достатъчно сериозни, за да бъдат забелязани от близките хора, но обикновено не са толкова драстични, за да попречат на обичайните всекидневни дейности. Проблемът е, че, оставени без навременна диагностика и лечение, хората  с такова нарушение са с повишен риск от по-нататъшно влошаване на състоянието.

Кои са симптомите

При различните хора  се засягат различни мозъчни функции. При едни повече е нарушена паметта, а при други – способностите за осмисляне, подреждане и решаване на проблеми. Съществува и смесена форма, при която са засегнати всички сфери на висшата нервна дейност. Когато страда паметта, човек може да започне да забравя важна информация, която по-рано би си спомнил лесно, като насрочени срещи, разговори или скорошни събития. Другият тип нарушение се проявява с проблеми при способността да се вземат рационални решения, да се преценява времето или последователността на стъпките, необходими за завършване на сложна задача, или визуални възприятия.

Има ли надеждна диагноза

 

По отношение на функционалните разстройства всеки може сам да прецени, че „в главата му е настъпила пълна каша” и трудно се справя със задълженията си. Обикновено паметта при младите и на средна възраст хора изневерява заради стреса, преумората и недобрия и недостатъчен сън, а при пациентите в пенсионна възраст могат да се търсят и по-сериозни причини. В момента не съществуват тестове или процедури, които да демонстрират категорично, че даден човек има леко когнитивно увреждане или функционално нарушение на висшата нервна дейност.

Опитният  специалист обаче може да установи проблема чрез преценка на медицинската история на пациента, настоящите симптоми, предишни заболявания и други медицински състояния, както и чрез анализиране на заболяванията в предишните поколения на семейството. Важно е на такъв преглед да присъства близък на пациента, който да може да направи сравнения в състоянието преди оплакванията и след тяхната поява. Разработени са и тестове, с които се оценява паметта, планирането, способността да се разбира визуална информация и други ключови способности за мислене. Лекарят може да назначи различни лабораторни и визуални изследвания, които да му помогнат в оформянето на становище.

 

 

Какво лечение да изберем


Лекото когнитивно нарушение увеличава риска от развиване на по-сериозни проблеми на по-късен етап, но някои пациенти никога не се влошават. Други показват резултати, с които се връщат обратно към нормалното състояние за тяхната възраст и образование.
Лекарствата, одобрени за лечение на симптомите на сериозните деменции, не са показали някаква полза за предотвратяване на задълбочаването на лекото когнитивно разстройство.


Когато от проблеми с паметта се оплакват хора в активна възраст, без хронични заболявания, това може да се преодолее с промяна в начина на живот.

 

 

 

При всички форми на функционални мозъчни нарушения и леко когнитивно разстройство се препоръчват следните стъпки:

  • Редовни физически упражнения, според възрастта и конкретното състояние за подобряване дейността на сърцето и кръвоносните съдове, включително тези, които захранват мозъка;
  • Участие в дейности, които стимулират работата на ума и ангажират социално – те могат да помогнат за поддържането на мозъчната функция;
  • Навременно установяване и контрол на сърдечносъдовите рискови фактори - наднормено тегло, обездвижване, нездравословно хранене, хипертония, диабет, висок холестерол;
  • Прием на препарати, съдържащи вещества с доказано невропротективно влияние. На българския аптечен пазар вече се продава хранителна добавка, съдържаща ефективна комбинация от ключови компоненти – уридин, цинтидин, глутамин, желязо и пантотенова киселина, за които е клинично доказано, че подпомагат мозъчната функция.

 Те подобряват пъргавината на ума, познавателната функция и умствената дейност, включително

  • концентрация;
  • учене;
  • памет и разсъждение.

Влияят благоприятно на вниманието, обучението и възстановяването на паметта. Освен това забавят процесите на стареене на мозъка, премахват последиците от прекомерно умствено натоварване и стрес. 

 

Продуктът Мемостор е подходящ и при по-млади пациенти, които имат нарушения в когнитивните функции вследствие усилен умствен труд и стрес. Поради специфичния си състав продуктът е от полза и при различни нарушения на стареещия мозък. 

" }-->

Коментари