Публикация

Даряването на яйцеклетки

Изследователи от Monash University в Мелбърн, Австралия съобщават през 1984г. за раждането на първото бебе от донорска яйцеклетка с последващо ин витро оплождане. Популярността на метода постепенно се увеличава и броят на циклите расте всяка година.


Основната причина е увеличаващият се процент бездетни жени на възраст 40 повече години. Много от тях отлагат забраменяването си поради образование, професионални ангажименти, семейни проблеми и други причини. За съжаление по природните закони плодовитостта на жената намалява с напредване на възрастта и много иначе здрави жени по-късно изпитват трудности със забременяването.

Индикации за дарителски яйцеклетки и ембриони

  • Преждевременната яйчникова недостатъчност засяга около 1% от женската популация. Тя се характеризира с изчерпване на резерва от яйцеклетки и спиране на хормоналната продукция от яйчниците преди 40 годишна възраст. Нивата на гонадотропините се повишават и спира менструалната функция. Повечето случаи са идиопатични, т.е. с неясна генеза. В 20% от случаите обаче причината е автоимунна. Антитела атакуват яйчниците и често други органи – щитовидната жлеза, панкреаса, надбъбречните жлези и др. Затова често при преждевременна яйчникова недостатъчност трябва да се търсят целенасочено автоимунни заболявания като захарен диабет, миастения гравис, болестта на Хашимото и др. Ако спирането на яйчниковата дейност стане преди 30 години задължително трябва да се направи генетичен кариотип за откриване на Y-хромозомен мозайцизъм. Жени с Y-хромозома в техните гонади са с голям риск за развитие на злокачествени тумори и са индицирани за хирургична екстирпация на абнормните гонади. Други редки заболявания като вродената аплазия на тимуса, галактоземията и атаксия – телеангиектазията са също асоциирани с преждевременна яйчникова недостатъчност. Химиотерапията и лъчелечението при злокачествени заболявания като лимфоми и др. също могат да доведат до спиране на яйчниковата функция. Гонадотоксичността е зависима от възрастта на жената и дозата като по-младите пациенти са по-резистентни. Хирургичното премахване на яйчниците е необходимо при лечение на злокачествените заболявания на гонадите. За съжаление оперативната кастрация се извършва по-често при инфекции или торзия на аднексите и доброкачествени тумори на яйчника като ендометриоми, тератоми и др.

Цялата статия прочетете тук: http://www.afroditamc.com/page/bg/95

Коментари