Публикация

Моvember: пусни мустак - подкрепи битката с рака на простатата

Всяка година у нас се регистрират 1000 нови болни. Най-често са мъже над 50 г.


На английски думата Movember е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак – „Mo“ и месец ноември (November). С други думи това е месецът на мустака, когато всеки мъж не се бръсне и оформя своя мустак. Макар и да звучи лесно и много мъже да приемат забавния елемент, все пак това е предизвикателство.

Произлязъл от Австралия, „месецът на мустака“ добива бързо популярност в англоезичния свят. Макар и не винаги да се спазват точно формалните правила на австралийската фондация „Movember“ – някои просто обръщат внимание на лицевото окосмяване, а не само на мустаците.

Жените също могат да участват понякога, стига да са готови да се отрекат от естетическата полза на обезкосмяването поне за един месец.

Целта не е просто привличане на вниманието и забавление, а и благотворителна, в полза на обществото.

Задачата е да се привлече вниманието върху проблемите на мъжкото здраве и конкретно върху най-тежкото и за съжаление най-типично мъжко заболяване – рака на простатата и други злокачествени заболявания, характерни за мъжете. Всяка година 1000 нови случаи на това заболяване се регистрират в България, а един от най-големите проблеми у нас, на фона на проблемите в здравеопазването, е късното диагностициране.

Това обаче не е български феномен, почти навсякъде по света от мъжете се очаква да бъдат силни, да не се оплакват, да не се поддават на слабост и… ,абсурдно, дори да не се разболяват. По същата логика мъжете са склонни да не обръщат сериозно внимание на профилактиката и контролните прегледи – за повечето от тях това е признак на слабост.

За това именно е и този месец. Месецът, когато всеки мъж носи със гордост своя белег на мъжествеността, когато се обръща към своите братя по пол, за да покаже съпричастност и да покаже, че не се притеснява да се отнесе сериозно към собственото си тяло, и че не смята, че това е признак на слабост. Поне за един месец.

Коментари

Хубава инициатива!Лекар съм и съм на 53 години.Татко почина от рак на простатата през 2009 год.,но поне PSA не съм направил!За бой сме мъжете!

Хил Клиник
31 окт 2014 13:31

Осмели се да пуснеш мустак!

Атанас Л
31 окт 2014 13:03

айде, мустаци и от мен ма жена ми няма да иска да ме целува после

Михаил Христов
31 окт 2014 11:41

Едно време мъжете ходеха в казарма, а сега...на кола маска. :) Хубаво е да си припомнят кои са, както и да се научат как да се предпазват. Жените обаче е по-добре да се ограничат до изкуствен мустак. На естествения му се губи чара :)

Подкрепям Вероника! Подкрепям кампанията! :D

The single manliest journey in your life :Р готино клипче със съвети как да си пуснете мустак, момчета! https://www.youtube.com/watch?v=8w1p5UI7Siw

Момичета, този месец да кажем НЕ на коламаската:)))Нека подкрепим любимите мъже:)