Публикация

Упорити ранички и бели петна в устата може да са признак за рак

Най-често тумор на главата и шията се установява в устната кухина, фаринкса и ларинкса, както и околоносните кухини


Около 60% от пациентите с рак на главата и шията достигат до специалист в ІІІ или ІV стадий на заболяването, което е неблагоприятно за изхода от тяхното лечение. За това предупредиха експерти на старта на Националната информационна кампания „Има смисъл да знаеш повече” (MAKESENSECAMPAIGN), която се провежда у нас за пръв път. Инициативата е на Европейското дружество по онкологични заболявания на главата и на шията, а организатор от българска страна е Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ). Кампанията ще започне с разпространение на информационни материали, а в бъдеще се предвижда провеждането на дни на отворените врати в болници в цялата страна обясни председателя на пациентската организация Евгения Адърска.

Над 7000 души у нас са били диагностицирани с рак на главата и на шията в периода между 2006 и 2010 г. Според статистиката това шестата по разпространение локализация, а честотата й е два пъти по-висока от рака на маточната шийка, твърдят експертите.

Най-често злокачественото образование се появява в устната кухина, фаринкса и ларинкса, както и околоносните кухини, обясни оториноларингологът д-р Юлиян Рангачев. По думите му основният проблем е, че по-голямата част от пациентите достигат до квалифициран специалист едва между 6 и 9 месец след появата на симптомите, когато заболяването вече се е развило. Специалистът уточни, че мозъчните и очните тумори не попадат в определението за рак на главата на шията.

Основните симптоми, които изискват бърза реакция са възпаление на езика, незаздравяващи ранички и бели петна в устата, болки в гърлото, болезнено и трудно преглъщане, спадане на гласа и пресипналост, едностранно запушване на носа и кървене от другата ноздра, бучки в областта на главата и шията. Ако само един от тези белези е налице повече от три седмици, семейният лекар трябва да насочи пациента към УНГ специалист, заяви д-р Роза Митрева от Националното сдружение на на общопрактикуващите лекари. Тя се спря и върху основните рискови фактори – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, както и някои подтипове на човешкия папилома вирус.

Терапевтичните подходи вклюват оперативно отстраняване на туморите, лъчелечение, химиотерапия, като в някои случаи се прилагат и трите метода, коментира председателя на Българското онкологично дружество проф. Асен Дудов. Той припомни, че вече има лекарства за таргетна терапия, които също повлияват добре болните.

Модерните тенденции са лечението да започва с курс по лъче- или химотерапия, а когато туморът е достатъчно малък, се пристъпва към оперативното му отстраняване, каза проф. Татяна Хаджиева – председател на Гилдията на лъчетерапевтите в България. Тя изнесе доклад, посветен на мултидисциплинарния подход при избора на терапевтична стратегия и резултатите от ранното поставяне на диагнозата.  

Цялата презентация на проф. Хаджиева можете да видите в прикачения по-долу файл.

Прикачени файлове

Лъчелечението в мултидисциплинарния подход при рака на УНГ

Коментари