Публикация

Застояването пред компютъра може да доведе до депресия

Уникалната комбинация от естествени за организма елементи на Амбинор повлиява благоприятно синдрома на хроничната умора и предпазва при напрежение и стрес


Знаете ли, че работата на компютър може сериозно да повлияе на вашето здраве? Статистиката показва, че в развитите страни голяма част от хората прекарват от 8 до 12 часа, взирайки се в монитора. Повечето от нас дори не се замислят колко вредно може да бъде това. От една страна работата на бюро, особено в неправилна поза, оказва негативно влияние върху опорно-двигателния апарат. Много често в края на работния ден усещаме напрежение в мускулите, раменете и врата. Чест спътник са болките и уврежданията на очите.

Обикновено неглижираме тези оплаквания и ги приемаме като нещо нормално, но това може да бъде началото на сериозни проблеми – гръбначни изкривявания, загуба на тонус на мускулатурата, увреждане на зрението и др. Доказано е също така, че интензивната работата с компютър е съпроводена с депресивни състояния, нарушения в съня, стрес и проблеми с концентрацията. Като профилактика могат да бъдат прилагани различни трикове - упражнения за очите и мускулен тонус, правилна стойка, избор на подходящ стол и др.

Ако обаче не бъдат взети навременни мерки, физическото и психическото изтощение неминуемо дават своето отражение върху организма в дългосрочен аспект. Едно от най-често срещаните заболяване при хората, които работят на компютър, е синдромът на хроничната умора или т. нар. миалгичен енцефаломиелит. В тези случаи спазването на „хигиена“ на работа вече не е достатъчно. Това състояние засяга централната нервна система, като най-честото оплакване е силна умора, предизвикана дори от минимални усилия. 

В медицината все още се спори кои са физиологичните причини за това заболяване, поради което лекарите прилагат различни терапевтични подходи. Един от тях е въвеждането на определени аминокиселини, витамини и минерали в диетата на пациента. Две от тези аминокиселини са аргинин и аспартат, които въздействат в няколко направления. Чрез участието на аргинин в цикъла на Кребс се повишават енергийните запаси в клетките. Аспартатът от своя страна има детоксикиращо действие. Той отстранява отпадните елементи от обмяната, чието натрупване е и една от основните причини за умората, чрез цикъла на уреята.

Тези две аминокиселини са основни компоненти в състава на Амбинор, като тяхното действие е подсилено от наличието на магнезий и витамин В6. Продуктът е подходящ при интензивно умствено натоварване, при нужда от физическа издръжливостта и повишена концентрация. Това е така, защото аргинин аспартат участва в обмяната на част от т.н. невротрансмитери, а от друга страна магнезият има успокояващ ефект и действа антистресово. Витамин В6 е от изключително значение за правилното функциониране на нервно-мускулната, хормоналната, кръвотворната и имунната система. В допълнение витамин В6 е необходим за усвояването на магнезий.

Много модерни сред младите хора са енергийни напитки, като стимулиращо средство за повишаване на работоспособността. Те обаче съдържат чужди за организма съставки (кофеин, таурин, инозитол и др.), които имат много вредни ефекти - безсъние, сърцебиене, раздразнителност, гадене, повръщане. При Амбинор не се наблюдава нито едно от тези странични последствия, защото енергизиращият ефект се получава по естествен път.

В заключение може да се каже, че уникалната комбинация от естествени за организма елементи, която Амбинор притежава, повлиява благоприятно синдрома на хроничната умора и предпазва при напрежение и стрес. 

Златина Чичева

Коментари

Живко Тодоров
2 дек 2014 14:27

От личен опит знам, че добавки с магнезий и витамини В са много добри при заседнал начин на живот и стрес на работата. Не бях чувал за тези аминокиселини, но ако наистина ободряват, е по-добре да ползваме такива неща вместо енергийните напитки, които са блъскани със захар и таурин.

Упражненията, които са посочени като профилактика се отнасят за гръбначните изкривявания, загубата на тонус на мускулатурата и увреждане на зрението. Относно аминокиселините и тяхната роля при депресивни състояния, мога да ви изпратя линкове към статии по въпроса, ако желаете.

Здравейте ас. д-р Хранов дм,

Аз лично не знаех, че е доказано също така, че интензивната работата с компютър е съпроводена с депресивни състояния, както и че те се лекуват с различни трикове - упражнения за очите и мускулен тонус, правилна стойка, избор на подходящ стол и др. Чисто практически пък и в литературата не съм открил определени аминокиселини, витамини и минерали в диетата на пациента съществено да променят депресивните състояния. Специалист психиатър

да наистина работи ,благодаря на саита и МАРИАНА