Застояването пред компютъра може да доведе до депресия
Ambinor Energy (Амбинор Енерджи)
Ambinor Energy (Амбинор Енерджи)
Хранителни добавки
Застояването пред компютъра може да доведе до депресия

Застояването пред компютъра може да доведе до депресия

Уникалната комбинация от естествени за организма елементи на Амбинор повлиява благоприятно синдрома на хроничната умора и предпазва при напрежение и стрес

Знаете ли, че работата на компютър може сериозно да повлияе на вашето здраве? Статистиката показва, че в развитите страни голяма част от хората прекарват от 8 до 12 часа, взирайки се в монитора. Повечето от нас дори не се замислят колко вредно може да бъде това. От една страна работата на бюро, особено в неправилна поза, оказва негативно влияние върху опорно-двигателния апарат. Много често в края на работния ден усещаме напрежение в мускулите, раменете и врата. Чест спътник са болките и уврежданията на очите.

Обикновено неглижираме тези оплаквания и ги приемаме като нещо нормално, но това може да бъде началото на сериозни проблеми – гръбначни изкривявания, загуба на тонус на мускулатурата, увреждане на зрението и др. Доказано е също така, че интензивната работата с компютър е съпроводена с депресивни състояния, нарушения в съня, стрес и проблеми с концентрацията. Като профилактика могат да бъдат прилагани различни трикове - упражнения за очите и мускулен тонус, правилна стойка, избор на подходящ стол и др.

Ако обаче не бъдат взети навременни мерки, физическото и психическото изтощение неминуемо дават своето отражение върху организма в дългосрочен аспект. Едно от най-често срещаните заболяване при хората, които работят на компютър, е синдромът на хроничната умора или т. нар. миалгичен енцефаломиелит. В тези случаи спазването на „хигиена“ на работа вече не е достатъчно. Това състояние засяга централната нервна система, като най-честото оплакване е силна умора, предизвикана дори от минимални усилия. 

В медицината все още се спори кои са физиологичните причини за това заболяване, поради което лекарите прилагат различни терапевтични подходи. Един от тях е въвеждането на определени аминокиселини, витамини и минерали в диетата на пациента. Две от тези аминокиселини са аргинин и аспартат, които въздействат в няколко направления. Чрез участието на аргинин в цикъла на Кребс се повишават енергийните запаси в клетките. Аспартатът от своя страна има детоксикиращо действие. Той отстранява отпадните елементи от обмяната, чието натрупване е и една от основните причини за умората, чрез цикъла на уреята.

Тези две аминокиселини са основни компоненти в състава на Амбинор, като тяхното действие е подсилено от наличието на магнезий и витамин В6. Продуктът е подходящ при интензивно умствено натоварване, при нужда от физическа издръжливостта и повишена концентрация. Това е така, защото аргинин аспартат участва в обмяната на част от т.н. невротрансмитери, а от друга страна магнезият има успокояващ ефект и действа антистресово. Витамин В6 е от изключително значение за правилното функциониране на нервно-мускулната, хормоналната, кръвотворната и имунната система. В допълнение витамин В6 е необходим за усвояването на магнезий.

Много модерни сред младите хора са енергийни напитки, като стимулиращо средство за повишаване на работоспособността. Те обаче съдържат чужди за организма съставки (кофеин, таурин, инозитол и др.), които имат много вредни ефекти - безсъние, сърцебиене, раздразнителност, гадене, повръщане. При Амбинор не се наблюдава нито едно от тези странични последствия, защото енергизиращият ефект се получава по естествен път.

В заключение може да се каже, че уникалната комбинация от естествени за организма елементи, която Амбинор притежава, повлиява благоприятно синдрома на хроничната умора и предпазва при напрежение и стрес. 

Златина Чичева

Мнения

2 дек 2014 14:27
Живко Тодоров
2 дек 2014 14:27

От личен опит знам, че добавки с магнезий и витамини В са много добри при заседнал начин на живот и стрес на работата. Не бях чувал за тези аминокиселини, но ако наистина ободряват, е по-добре да ползваме такива неща вместо енергийните напитки, които са блъскани със захар и таурин.

2 дек 2014 11:21

Упражненията, които са посочени като профилактика се отнасят за гръбначните изкривявания, загубата на тонус на мускулатурата и увреждане на зрението. Относно аминокиселините и тяхната роля при депресивни състояния, мога да ви изпратя линкове към статии по въпроса, ако желаете.

2 дек 2014 11:14

Здравейте ас. д-р Хранов дм,

Аз лично не знаех, че е доказано също така, че интензивната работата с компютър е съпроводена с депресивни състояния, както и че те се лекуват с различни трикове - упражнения за очите и мускулен тонус, правилна стойка, избор на подходящ стол и др. Чисто практически пък и в литературата не съм открил определени аминокиселини, витамини и минерали в диетата на пациента съществено да променят депресивните състояния. Специалист психиатър

да наистина работи ,благодаря на саита и МАРИАНА