Публикация

ДОКОГА ЩЕ СМЕ ДОНОРИ НА ЛЕКАРИ?

статия във вестник Телеграф , журналист: Полина ТОДОРОВА , 03.11.2014, стр. 12


Стотици български лекари посетиха вчерашната борса, на която им бяха представени оферти за работа в западни болници .

Само за четири часа форумът привлече близо 500 наши студенти по медицина, както и вече завършили и работещи специалисти. Числото е показателно и бетонира тенденцията, която отдавна не е новина, а именно - българските лекари масово избират почти всяка друга държава за реализация, но не и България. Причините за това са много и до болка познати най-вече ниските заплати, лошите условия на труд и липсата на перспектива за професионално развитие.

Всяка година почти по един випуск родни медици стягат куфарите за чужбина. Само за миналата 2013 година по данни на Българския лекарски съюз над 400 млади лекари са напуснали родината с категоричното и добре планирано решение да приложат знанията си навън. Хроничният проблем с напускащите България медици е добре известен в Западна Европа, която също изпитва глад за лекари и на драго сърце е готова да предложи работа на нашите кадри.

В действителност и двете страни в пазара на лекари са удовлетворени - бъдещите медици получават качествено образование срещу сравнително малко в сравнение с повечето страни средства и след това отиват в държава, в която ще получат в пъти по-високи възнаграждения. Приемащите ги страни пък печелят от факта, че получават наготово добре обучени специалисти, в които на практика не са вложили почти нищо. Схемата на "източване" на здравната ни система в кадрово отношение превърна България в постоянен донор на медицински специалисти, ежегодно захранващ десетки държави.

На този фон почти всяка власт у нас през последните години обещава да спре потока от напускащи медици и да превърне здравеопазването в приоритет. Подобни ангажименти обаче, уви, остават само на хартия. Докато те не се реализират на практика, рискът страната ни да остане без лекари ще нараства с лавинообразна скорост. Мерки този риск да бъде преодолян са жизнено необходими. Защото от тези 500 лекари, посетили вчерашния форум, поне половината вече са избрали своята болница и своите пациенти. Със сигурност обаче те не са в България.

Коментари

Не че е за харесване... Вече има липса на ключови специалисти и то в големи градове на страната. Това означава, че не може да се постави правилна диагноза навреме. Оттам нататък няма какво да се обяснява....