Публикация

Доктори молят Брюксел за помощ/ Младите лекари искат безплатна специализация

статия във в. Преса, автор Жулиета НЕДЯЛКОВА , 03.11.2014 , стр. 6


Млади лекари ще пратят писмо до Европейската комисия със зов за помощ. "Надяваме се Брюксел да излезе с препоръки към българското правителство за решаването на проблемите с придобиването на специалност у нас", обясни за "Преса" д-р Иван Вецев, специализант по акушерство и гинекология в болница "Шейново" в София.

Докторите настояват да се обучават безплатно, както е в цяла Европа. "В Германия например младите медици получават заплата между 2500 и 5000 евро и не плащат никаква такса, а у нас всеки месец са принудени да дават по 180 лева, а вземат в най-добрия случай две минимални работни заплати", заяви неврохирургът д-р Емануил Найденов, представител на гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване". Той уточни, че е необходима промяна в Закона за лечебните заведения, така че договорите на специализантите да бъдат приравнени към трудовите, за да могат те да получават пари за извършена дейност по клинични пътеки. Медиците искат още цялата система за придобиване на специалност, въведена през 2001 г, да бъде променена.

"На фона на това, че 80% от завършващите лекари избират да стегнат куфарите си за чужбина, страната ни е на път да загуби около 7 млн. лева по европейска програма за подкрепа на специализанти", съобщи още д-р

Найденов. Здравното министерство е спечелило 10 млн. лева, но досега са усвоени едва 3 млн. лева, а срокът изтича в края на годината.

"Проектът е разписан, така че всеки доктор, одобрен по програмата, трябва да се откаже от договора си в болницата, където практикува. Всъщност ни карат да избираме между две еднакви възможности - отказваме се от две минимални заплати, за да получим две минимални заплати", обясни абсурдната ситуация д-р Вецев.

По данни на Министерството на здравеопазването в момента у нас за придобиване на специалност има записани 3200 доктори, като едва 600 от тях са по държавна поръчка.

Коментари