Публикация

​АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА ЧЕСТВА СВОЯТА 135 ГОДИШНИНА

По случай 135 г. от основаването на лечебното заведение и 130 г. от именуването на Александровска болница бе официално открита реконструираната Клиника по нефрология


По случай 135 години от основаването и 130 години от именуването на Александровска болница, на 3 ноември 2014 г., в 10.30 ч., беше официално открита реконструираната Клиника по нефрология на болницата. Лентата бе прерязана в присъствието на министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, колеги и партньори.

Клиниката по нефрология на Александровска болница е един от водещите в страната диагностично-терапевтични центрове, в който се прилагат класически и иновативни методи за ултразвукова диагностика на отделителната система и биопсични методи в нефрологията. Тя заема сутерена и част от триетажна сграда, строена преди повече от 110 години, в която до февруари 2014 г. не са предприемани комплексни ремонтни дейности.

Ремонтирани са 1250 кв.м площ на стойност 850 хил. лева, отпуснати от Министерство на здравеопазването. Извършен е вътрешен основен ремонт на стационара с цялостна подмяна на подовата настилка, на дограмата и на няколко вида инсталации. В новоизградените пространства в сутерена са обособени нови помещения за лабораторни и учебни цели, битови и складови помещения, санитарни възли.

След реконструкцията, клиниката има условия за подготовка на пациенти за трансплантация, лекуване и проследяване на трансплантирани. Биопсичната зала е с възможности за плазмафереза.

Официалното юбилейно тържество на Александровска болница ще се състои на 3 ноември 2014 г., от 19.00 ч., в зала 1 на НДК в присъствието на всички ключови фигури на държавния, обществения и културен елит на страната, на дипломатически лица, партньори и приятели на УМБАЛ „Александровска”. По време на церемонията ще бъдат наградени най-изявените специалисти на болницата. В артистичната програмата участват известни имена от родния ни фолклор и българската естрадна и оперна сцена. 

Коментари