Публикация

Tечно-базирана цитонамазка открива безпогрешно човешки папилома вирус и ракови клетки

Tечно-базирана цитонамазка - на територията на град Бургас


Златният стандарт при скрининга и профилактиката на рака на шийката на матката - течно-базираната цитология, вече се извършва и в лаборатории „Лина”. От месец юни „Лина” разполагат с модерния апарат за изследване на намазки ThinPrep 2000 на марката Cytyc Corporation, който е единствен в област Бургас. Освен разчитане на пробата, всяка от пациентките получава и диск със снимки, който й позволява да проследява състоянието си в течение на времето и да направи консултация и с други лекари. Цитонамазките са сред задължителните профилактични изследвания при жените. Тяхната цел е да засекат в ранен стадий развитието на ракови клетки. При изследването се взимат повърхностни клетки от шийката на матката и се изследват под микроскоп за предракови промени. В този тест установяването на определени видове хюман папилома вирус (6, 11,16 и 18) е много важно, защото е доказано, че това е единственият вирус водещ до рак на матката.

„Течно-базираната цитология (ТБЦ) е изключително прецизен метод и изключва много от грешките, допускани във взимането и съхранението на материала при конвенционалните цитонамазки. В Европа ТБЦ се прилага от много години, в България навлезе преди около 3-4 години, а в Бургас и областта от тази година. Методът позволява на патолога по-ясно да види има ли в намазката наличие на хюман папилома вирус (HPV), туморни клетки или става дума за възпаление”, обяснява клиничният патолог на лаборатории „Лина” - д-р Ярослава Маринчева. Освен, че е един от най-опитните специалисти в Бургас, тя е и единствената в областта, която е преминала курс за диагностика на течнобазирани цитологии.

На ден д-р Ярослава Маринчева изследва около 50 намазки и мнението й е категорично, че най-точно изследване може да се получи именно чрез течно-базирана цитология. Тя отправя и някои препоръки, които е добре жените да спазват, за да бъде диагностиката най-точна. Първата е да отиват при гинеколога си за цитонамазка около 10-тия ден от менструалния цикъл. За начало на цикъла се приема първият ден на менструацията. Втората препоръка е да не се употребяват лубриканти преди намазката.

Защо течната цитология е по-съвършен и точен метод от традиционния? Причината е, че при взимането на материала за конвенционални цитонамазки някои гинеколози не достигат до зоната на трансформация, където най-често възникват туморите. Друга често срещана грешка е след поставяне на материала върху предметните стъкла, те да се слагат едно върху друго. Това затруднява работата на клиничните патолози, които изследват под микроскоп всяко от двете стъкла и взимат под внимание и най-фините промени в ядрото на клетките. При допирането на стъклата, клетките от двата вида епител се смесват, ядрата се слепват и това нарушава качеството на препарата. Всички тези противопоказания могат да се избегнат с помощта на комплектите за течна цитология. Те съдържат контейнер с течна среда, който може да съхрани пробата до 8 седмици на стайна температура, и четчица със специална форма, която стига до канала на матката, където в повечето случаи е разположена зоната на трансформация. След това четката се потапя в разтвора и той се изпраща за изследване. В лабораторията апаратът ThinPrep 2000 филтрира на тънък слой клетките и позволява на клиничния патолог да види поотделно всяка една. Възможно е карцином да се развие от една единствена клетка, затова качеството на препарата е от голямо значение. Освен това, при установяване на хюман папилома вирус, от същия препарат биолозите на лаборатории „Лина” могат да извлекат ДНК на вируса, което доказва наличието му по безспорен начин. Течно-базираната цитология има още едно предимство, като дава възможност да се различи стара от прясна кръв в пробата - един от признаците за рак на шийката на матката.

Коментари