Публикация

Започва VIII Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

Темата е репродуктивна медицина и онкологични заболявания


За осма поредна година Медицински комплекс „Д-р Щерев” и Институт по репродуктивно здраве организират научен симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие. Темата на VIII Софийски симпозиум е „Репродуктивна медицина и онкологични заболявания.” Събитието ще се проведе на 7 и 8 ноември в хотел „Арена ди Сердика”, София.

Темата на симпозиума е изключително значима поради факта, че в съвременна медицинска практика, както за специалистите по онкологични заболявания, така и за репродуктивните специалисти е трудно да определят колко важно би било запазването на фертилитета при пациенти с онкологични заболявания, за да дадат правилен съвет за поведение. Самите пациенти, диагностицирани с рак, най-често също не търсят консултация и не дискутират опциите за съхраняване на репродуктивните им способности. Естествената реакция в този труден за всеки човек и семейство момент е вниманието да бъде насочено към справяне с прекия проблем и оставане на заден план на въпросите, свързани с бъдещи планове за създаване на поколение. Много често обаче се случва хора в репродуктивна възраст, 

преминали през успешно лечение на онкологично заболяване, 

да възобновяват желанието си за зачеване в последствие

В тези случаи, ако не са били предприети навременни мерки за запазване на фертилитета, може да се окаже, че шансовете за създаване на дете са безвъзвратно загубени.

Доказано е, че химиотерапията и лъчелечението при онкологично заболяване води до изчерпване на яйчниковия резерв при жените и до безплодие или най-малкото до влошени спермални показатели при мъжете. Начините за запазване на фертилитета при жените, при които се планира терапия включват предхождащата лечението криопрезервация (замразяване) на яйцеклетки и/или яйчникова тъкан и ембриони, радикална трахелектомия или последващо успешното лечение използване на донорски яйцеклетки. Възможностите за запазване на репродуктивните способности при полово-съзрели мъже включва криопрезервацията на сперматозоиди преди стартиране на лечение. В случаите на онкологично заболяване на момчета в предпубертетна възраст 

приложими са методите на екстракция и 

криопрезервация на тестикуларна тъкан 

с опции за последваща автотранспалантация в подходящ момент след успешно лечение. Друга възможност е трансплантацията на сперматогенни стволови клетки.

Запазването на фертилитета при пациенти с онкологични заболявания е изключително сериозна и обширна тема, включваща разнообразни медицински, морални и научни аспекти. Развитието на съвременната медицина обаче разкрива  

все повече възможности за запазване на 

шансовете за създаване на поколение 

при жени и мъже, на които предстои онкологично лечение. Именно тези възможности ще бъдат разисквани по време на VIII-мия Софийски симпозуим от именити специалисти в областта на репродуктивната медицината, криопрезервацията и онкогинекологията.

Повече информация за основните теми на събитието, сроковете за записване и таксите за правоучастие можете да получите от тук.

Предварителна програма на симпозиума можете да видите от тук.

Коментари