Публикация

С гилотина, лазер, газ и силикон в МБАЛ „Централ Хоспитал“ спасяват зрението на пациенти

Офталмолози от МБАЛ „Централ хоспитал“ успешно възстановяват зрението на пациенти с патологични изменения на задния очен сегмент


Офталмолози от МБАЛ „Централ хоспитал“ успешно възстановяват зрението на пациенти с патологични изменения на задния очен сегмент. Става дума за хора, получили дупка в макулата /централната зона на ретината/ и всички други видове променив нея, както и за увреждания на стъкловидното тяло, усложнения при захарен диабет като отлепване на ретината, диабетна ретинопатия. Терапията се прилага сполучливо и при някои видове травматични проблеми, предизвикани от попадане на чужд предмет в окото, както и при кръвоизливи в стъкловидното тяло, обясни д-р Екатерина Георгиева, началник на очно отделение.

По време на операцията се извършва обработка на задния очен сегмент по метода на т.нар. гилотина, при който се изсичат и отстраняват патологични образувания или кръвоизливи. Ако медицинският екип прецени, по време на интервенцията с лазер се обработва секторът на ретината. При необходимост се прави тампонада от газ или силикон. Операцията е сложна и протича на два етапа.Възстановителният период е около седмица, но пациентът задължително се наблюдава в продължение на 3 месеца. Въпреки че зрението се възвръща по-бавно, защото е засегнат задният очен сегмент, хората, преминали през нашето отделение, са изключително доволни, посочи д-р Георгиева.

За година през болницата са излекувани над 80 пациентиот 30 до 90-годишна възраст. Д-р Лукан Мишев и екипът на „Централ хоспитал“ работят на световно ниво и със специална високо технологична апаратура за лечение на заден очен сегмент на известните марки „Алкон“, „Цайс“ и CMI.

Очните лекари отбелязаха, че пациентите трябва да се изпращат навреме за операция. Не е нужно да бъдат насочвани за лечение в София, защото интервенцията успешно се прави и в Пловдив, което има и отличен финансов ефект - пести време и средства на пациентите и техните близки, заяви д-р Георгиева.

Коментари