Публикация

Лазерен пилинг RF CO2

RF CO2 фракционна лазерна система е високо енергиен СО 2 лазерен източник, който въздейства на кожата, както повърхностно така и в дълбочина.


Лазерният пилинг / лазерна шлифовка / на кожата или resurfacing е нехирургична процедура , която се извършва в специализирани клиники.

RF CO2 фракционна лазерна система е високо енергиен СО 2 лазерен източник, който въздейства на кожата, както повърхностно така и в дълбочина. Процедурата се извършва на един етап, без загуба на време. По този начин се изглаждат неравностите по кожата, в следствие на прекарано акне; повлияват се бръчките; премахват се кафявите петна и се стяга отпуснатата кожа. Допълнително се стимулира образуването на нов колаген в кожата, което допринася за продължителния ефект на процедурата. Същността на фракционираното лечение е да се обработват само части от засегнатата кожа, като се оставят "мостчета" от нетретирана кожа. Това позволява бързото зарастване и по-скорошно завръщане на пациента към активен социален живот.

Предимствата на RF CO2:

RF CO2 оказва драматичен ефект върху кожата:

- изглажда неравностите на кожата след прекарано тежко акне,

- намалява бръчките и финните линии,

- видимо подобрява текстурата на кожата,

- стимулира образуването на колаген,

- възстановява свежия вид на кожата.

Резултатите от лазерният пилинг са видими след 7 до 10 дни, като окончателният ефект / особено при дълбок пилинг / може да се види след 3 до 6 месеца.

Показанията за лазерен пилинг са:

- разширени пори и следи от акне,

- комедони,

- малки и средни бръчки, в това число и тип пачи крак,

- намален тургур на кожата,

- неравен релеф и пигментации,

- отпусната хипоксична кожа,

Задължителен е първоначалният дерматологичен преглед, след което се изготвя терапевтичен план, определящ най-удачното за съответния проблем лечение и времето за неговото провеждане. Обикновено процедурите се провеждат през есенно-зимния период, когато рискът от пигментация на кожата е по-малък.

В първите часове след процедурата се наблюдава зачервяване на кожата и е възможен незначителен оток. На втория ден се появява, тъй нареченият бронзиран ефект / подобен на ефекта от солариум /. На третия ден като правило започва ситна десквамация. Това лющене е в продължение на 2 до 4 дни и е толкова незначително, че е забелижимо замо при пипане и позволява да се използува декоративна козметика. Започвайки от третия ден след процедурата, вие ще наблюдавате значителен лифтинг, изравняване на кожната текстура, изглаждане на порите и подобряване цвета на лицето. При Вас ще се изчистят комедоните, ще се изгладят малките и средни бръчки. ЛП няма възрастови показания и ограничения и може да се извършва като активно профилактично средство за млада и здрава кожа.

Пациентите трябва да плануват отсъствие от работа и ограничаване на социалните контакти в периода на заздравяване на кожата - поне 7 до 10 дни. Понякога е необходима антивирусна профилактика, която започва 1 ден преди манипулацията.

Лазерния лъч изпарява / вапоризира / повърхностния слой на кожата с дебелина на десетки микрони, което съставлява мъртвите клетки, по такъв начин старият слой на кожата се отделя и след регенерация кожата напълно се обновява. За това дерматолозите препоръчват ЛП да се прави след 25 годишна възраст. Освен непосредственото обновяване на кожата, лазерният лъч стимулира изработването на колагенни влакна в кожата. Именно те правят кожата плътна и еластична , т.е. повърхностното обновяване извършва стягане на кожата.

Важно е да отбележим, че еднократно проведен ЛП не може да реши такива глобални проблеми като :

- белези след акне,

- дълбоки бръчки,

- стрии,

- белези и келоиди,

- дълбока, поствъзпалителна и посттравматична пигментация,за тях ще Ви е необходим курс от 4 до 6 процедури.

Основни противопоказания за лазерния пилинг :

- възпаление на кожата

- изостряне на хронични заболявания

- захарен диабет

- епилепсия

- склоност към образуване на келоиди

- бременност и кърмене

Какви са вероятните странични ефекти от процедурата :

Възможните рискове, свързани с процедурата включват:

- поява на крусти / корички / ,

- болезненост, зачервяване, кръвонасядане, пурпура / кръвоизливи по кожата / ,

- оток, мехури, белези,

- хипо и хипер пигментации поради неравномерно кръвоснабдяване и пигментация,

- както и възникване на редки и непредвидими усложнения,

- очни усложнения са възможни, но много малко вероятни, поради факта че се използват качествени защитни очила през цялото време на процедурата.

Процедурите се извършват след намазване с обезболяващ гел 20, 30 мин. преди това. Прилагането на фракционалния лазер може да бъде придружено със слаба болезненост и парене. След процедурата пацинтът може да се прибере у дома без придружител.

Провеждането на една процедура обикновено не е достатъчно за постигане на желаният ефект, който е индивидуален и варира в зависимост от типа кожа, областта която се третира и грижите след процедурата. Следваща процедура е възможна след 2, 3 месеца.

Ефекта от процедурата се съхранява до 5 години. Ако е необходимо максимално да се съкрати възстановителния период, може да се проведе микропилинг, който се отличава с малка интензивност на въздействие на лазерния лъч. След няколко такива процедури се достига същият резултат, както след стандартен лазерен пилинг.

В този аспект ЛП, се явява алтернатива на пластичната хирургия, като се избягват много от негативните последици от провеждането на операцията.

Ефектът от процедурите се проследява динамично чрез фотодокументация : преди, по време и след края на лечението.

Коментари