Публикация

Фотофобията не е болест, но трябва да се лекува

Въпрос на пациент: Болест ли е непоносимостта към светлината?


„При фотофобия трябва да се търси причината, а не само да се облекчават симптомите”, обяснява офталмологът от Специализирана очна болница „Бургас” и Медицински център „Младост” д-р Методи Иванов.

В медицината чувствителността или непоносимостта към слънчевата светлина са известни с термина „фотофобия”. В буквален превод този термин означава „страх от светлината”. Състоянието може да се определи като дискомфорт при ярка светлина, който много често е свързан с болки в очите. Пациентите го сравняват с неприятното усещане, когато излизаме от затъмнено помещение и видим ярката слънчева светлина. Но докато за обикновения човек са трудни първите няколко минути, за да привикне окото, то за хората с фотофобия периодът на адаптиране е или доста по-дълъг, или очите им изобщо не свикват.

Фотофобията е често срещан симптом. Възможно е силната фотофобия да предизвика неприятно усещане дори при светлина, която за останалите е нормална. Състоянието може да е предизвикано от употреба на контактни лещи, които не са подходящи за конкретния човек; да се дължи на заболяване на очите, нараняване или инфекция (напр. катаракта, глаукома, и др.); изгаряния на окото; мигрена; употреба на наркотици; при смущения в централната нервна система; рядко като резултат от разширяване на зениците. Интересно е, че хората с по-светли очи се оплакват по-често от непоносимост към светлината отколкото тъмнооките.

Сама по себе си фотофобията не е болест – тя е състояние, което е следствие от друг проблем в организма. Затова трябва да се открие и лекува причината, а не само да се облекчават симптомите. Например, ако непоносимостта към светлината се дължи на очно заболяване, то трябва навреме да започне да се лекува. За облекчаване на дискомфорта препоръчваме се да използват слънчеви очила с доказана ултравиолетова защита. Очите не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина.

Коментари