Публикация

Операционният комплекс на Детска хирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ бе обновен

EVN дари 73 000 лева за ремонта, Медицинският университет в Пловдив ще предостави на клиниката уникален за Европа анестезиологичен апарат


Напълно обновеният операционен блок на Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ бе открит официално. Реновирането на комплекса е на стойност 73 000 лева и бе осигурено от EVN България.

След тържествения водосвет, отслужен от Знеполският епископ Арсений, лентата прерязаха проф. д-р Карен Джамбазов, директор на Университетската болница, председателят на съвета на директорите на EVN България „Електроразпределение“ Роналд Брехелмахер и ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Стефан Костянев.

Дарението включва строително-ремонтни дейности и доставка и монтаж на ново специализирано оборудване – медицинска газова система, която служи за централизирано подаване на кислород, вакуум и сгъстен въздух за целите на извършваните манипулации, обясни началникът на Детска хирургия проф. д-р Пенка Стефанова.

Клиниката в скоро време ще получи и уникален за страната и за Европа анестезиологичен апарат, като средствата за него ще бъдат предоставени от Медицински университет – Пловдив, за който УМБАЛ „Свети Георги“ е основна база за обучение на студенти и подготовка на бъдещите медици в региона. Новината съобщи днес по време на церемонията ректорът проф. Костянев.

С новата техника ще могат да се оперират и новородени с тегло до 600 грама, разказа завеждащият интензивното отделение в Клиниката по детска хирургия д-р Стефан Лазаров. Той обясни, че очакваната придобивка е от ново поколение и е произведен от американска компания за медицинска техника. Модерният анестезиологичен апарат изследва мозъчната дейност, следва реакциите на мозъка и нивото на мускулното отпускане по време на анестезия, както и дълбочината на самата анестезия. Проследяват се още дихателният обем и дихателната честота, нивото на анестетиците, кръвното налягане, пулсовата честота, няколко вида инвазивни налягания, температурата на тялото и мн. др. параметри, от голяма важност по време на операция.

Клиниката по детска хирургия е създаденa през 1952 г. Тя е едно от най-рано създадени в Източна Европа и първото в България специализирано детско хирургическо отделение. В нея се извършва планово хирургическо лечение на деца до 18 години. Разполага с общо 40 легла в стационара и в отделението по детска анестезиология, реанимация и интензивно лечение (ОДАРИЛ) и с още 10 легла, предназначени за пластични операции. За една календарна година приблизителният брой на оперираните малки пациенти е 2200. Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ има международни контакти с центрове по детска хирургия от страни като САЩ, Италия, Франция и др.

На официалното откриване присъстваха още областният управител на област Пловдив Розалин Петков, председателят на Районната лекарска колегия в Пловдив д-р Георги Кръстев, дарители като спортния деятел Христо Бонев, началниците на останалите близо 40 клиники в УМБАЛ „Свети Георги“, представители на медицинската общност в града, пациенти, служители на лечебното заведение и медии.

Коментари