Публикация

Знаете ли какво преживява дете, което има сърдечно заболяване

Отворено писмо до д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК от асоциация "Детско сърце" по повод системното недофинансиране на детската кардиологична болница


Запитвали ли сте се някога какво преживява едно дете, което има сърдечно заболяване! От самото си раждане си принуден да се бориш за живота си. Започваш житейския си път не в топлата и уютна детска стая, а в кардиологичното отделение. Докато си малък, всичкият стрес  и страх го преживяват родителите и близките ти, но след няколко години нещата се променят.

Тръгваш на училище, но 

детството ти е различно от това на другите деца. 

Мама и тате ти казват: "Пази се, не тичай". В класната стая учителката те излага пред целия клас и казва, че си болен ("различен"), че не можеш да участваш в часовете по физическо възпитание и добавя: "Внимавайте да не удряте и дърпате, защото има болно сърце.". След този начин на представяне, ти вече си център на вниманието и всички те приемат за различен. И ако имаш добър късмет, намираш приятели, които те подкрепят за цял живот. И неусетно времето минава, ставаш на 18.

До този момент ти се чувстваш защитен и обгражват от детските кардиолози, но ставайки пълнолетен, ти трябва да се прехвърлиш при кардиолозите за възрастни, които да решават здравните ти проблеми. Е, тук започват твоите затруднения. Ако са достатъчно смели да признаят, че не познават вродените кардиопатии и имаш късмет - те те връщат отново към детското отделение. По закон обаче детските кардиолози нямат право и не са заплатени, 

за да те проследят и лекуват. Парадокс, с който се сблъскваме ежедневно всички ние - порасналите деца със сърдечни заболявания.

Апелираме за вашето внимание и за предприемане на спешни мерки за решаване на този наболял за нас проблем -  например създаване на център за вродени сърдечни малформации, където имат право да работят детските кардиолози.

У нас всяка година се раждат близо 500 деца със сърдечни малформации

Вродените сърдечни малформации са водещата причина за смъртност при децата до 1 г. Съвременната апаратура и медикаменти, наред с кварлифицираните специалисти могат да променят тъжната история и статистика. Но затова са нужни финансови средства и целенасочена политика.

Вие можете са промените историята  на нашите сърца и тя да има щастлив край.

Помогнете да бъдем пълноценни и здрави членове на обществото!

Коментари