Публикация

Домати за здраве и настроение


Доматите са истински склад на минерални вещества.

Но освен калий, магнезий, желязо, цинк, калций и фосфор зеленчукът съдържа в доста завидни количества витамините В1, В2, В3, В6, В9, но на първо място е витамин С – природният антиоксидант. А уникалното вещество ликопен, придаващо червения цвят на доматите, е признато за истински ловец на свободните радикали.

Доматите, както и сокът от тях, снижават риска от сърдечно-съдови  заболявания , подобряват работата на белите дробове.

Учени от Харвардския университет доказаха пряка връзка между ликопена и профилактиката на рака.

Доматите обаче лекуват не само тялото, а и душата. Те съдържат серотонин, наречен хормон на щастието. Затова чаша доматен сок повишава настроението, а в стресови ситуации действа като антидепресант.

Много важно е, че уникалните си свойства доматът запазва и след топлинна обработка или консервиране. Още повече че и при двете процедури концентрацията на ликопен се увеличава.

Още от древни времена сочният и вкусен зеленчук се използва в козметиката. Маска от домати помага при мазна кожа с големи пори. Чудесна работа вършат и люспите и месестата част.
За суха кожа се препоръчва маска от настърган домат, забъркан с малко брашно до получаване на каша. Добавят се и няколко капки растително масло. Маската престоява на лицето 20 минути.

Коментари