Публикация

1 млн. лв. годишно нe стигат за децата със сърдечни малформации

Близо 7500 оперирани през последните 50 г. живеят без ефикасни медицински грижи у нас


Близо 1 млн. лв. са нужни на Детската кардиологична болнница в София, за да работи нормално и да се придържа към високите европейски стандарти, както допреди няколко години. Това обяви проф. д-р Марио Станкев, директор на Националната кардиологична болница (НКБ). Сега уникалното за България детско заведение страда от системно недофинансиране. 

От 4 клинични пътеки за кардиохирургия 

достатъчно средства постъпват само по една

По другите направление недофинансирането е в рамките на 30-70%.

Това създава драматични проблеми  в терапията. Една операция на кардиопатия струва близо 24 000 лв., а в най-добрия случай НЗОК ни превежда 14 500 лв., съобщиха лекарите. За да изпърнят лекарския си дълг в болницата са принудени да правят иконономии, да се отказват от необходими ремонти. Персоналът намалява драстично, тъй като специалистите са принудени да търсят по-добри доходи в чужбина, каза д-р Стоян Лазаров. 

500 деца годишно у нас се раждат с болни сърца

Повечето от тях се нуждаят от операция още като новородени. Началникът на „Детска кардиология" в Националната кардиологична болница д-р Стоян Лазаров обяви, че едно от предложенията е създаване на Център за вродени малформации, в който да работят и детските кардиолози.

По думите на специалиста това е практика, която набира скорост в света. Тези пациенти ще могат да се обгрижват от хората, които ги познават. Д-р Лазаров обясни, че в един такъв център ще има педиатри, гинеколози, геронтолози, психолози. По този начин комплексен проблем може да бъде обхванат от различни специалисти, което е много важно.

„Нашите пациенти след операция, особено тежките случаи, по няколко дни стоят в реанимация с отворен гръден кош. Всичко това струва 1500 лева на ден. В крайна сметка, ако здравната каса е определила заплащане на 25 000 коронарни стента и те струват 50 милиона на касата, ние искаме 13 изкуствени съда, които струват 50 000 лева. Това е 0,1%", коментира д-р Стоян Лазаров.

Трябва да се помисли  и порасналите оперирани, които се нуждаят от специфични грижи, призова Юлия Райчева от асоциация "Детско съррце". Поне 7500 били оперираните през последните 50 г., като за тях няма установен ред и условия за адекватни грижи. Детските кардиолози нямат право да ги преглеждат - просто за това не им се плаща, каза доц. Анна Кънева, началник отделение по детска кардиология. Специалистите за възрастни пък често не били наясно с предизвикателствата и големите оперирани и се стигало до парадоксални случаи, в които пациентите казват на лекаря какво да прави. 

Коментари