Публикация

Как да помогнем на бебето при колики

Модерната педиатрия препоръчва след изясняване на всеки индивидуален бебешки случай с колики използването и на специални бейби пробиотици


Коликите при бебета са сред най-честите проблеми през първите 3 месеца от живота, засягат над една трета от новородените. Това е синдром, който се характеризира с внезапно, прекомерно отделяне на газове, с трудности при изхождане и силен плач без видима причина. Кризите може да се случват ежедневно и да продължават с часове. Коремчето обикновено е по-напрегнато, бебето присвива крака към него.

Причините за коликите 

не са докрай изяснени, могат да са различни, като основното е незрялата храносмилателна система на новороденото, по-активното отделяне на газове и лесно случващите се храносмилателни разстройства.

Лекарите съветват майките да се опитат преди всичко да установят, има ли някаква закономерност при плача на бебето. Например: дали то не плаче и нервничи повече, ако майката го кърми, след като е консумирала определен вид или видове храни; дали проблемът не е свързан с поглъщане на въздух по време на кърменето – поради едновременно гълтане и дишане и т.н. Възможно е причината за образуване на газове да е бактериална дейност при трансформиране на млякото от лактазата.

Педиатър трябва да изключи и евентуален здравен проблем за неспокойствието и плача, но ако има такъв проблем, плачовете обикновено продължават през целия ден, няма свързаност специално с храненето.

Сред кратките практични съвети на един от най-добрите помощници на всяка майка - д-р Спок намираме и следните препоръки :

  • родители, при колики преди всичко не се изнервяйте вие;
  • прекъсвайте кърменето неколкократно, за да отделя детето чрез оригване поетия въздух и той да не се събира в голямо количество в стомаха и в червата;
  • прегърнете детето, притиснете го плътно до себе си;
  • масажирайте коремчето;
  • направете на бебчо топла баня, може с приятна, успокояваща музика.
Безспорна е ролята на чревната микрофлора 

при бебешките колики, категорична е вече съвременната наука. При бебетата с колики специалистите установяват по-малък брой чревни лактобацили отколкото при бебета без колики. Смята се, че тази функция се обяснява със стимулацията на лактобацилите за производство на секреторен IgA (имуноглобулин), с активиране на неспецифичен имунен отговор чрез повишаване на активността на макрофагите, отговорни да „поглъщат” бактерии и други чужди тела от кръвта и тъканите.

Проучване при 181 бебета с колики показва, че над 68% от тях страдат от алергия към краве мляко, 6,6% са имали лактазeн дефицит, а близо една четвърт са били с незряла храносмилателна система.*

Лактобацилите имат способността да разграждат протеините на кравето мляко и да генерират толериращи пептиди от естествен протеин. Вече е известно и това, че лактобацилите могат да потенцират производството на интерферон.

Модерната педиатрия препоръчва след изясняване на всеки индивидуален бебешки случай с колики използването и на специалните за бебета пробиотици – живи млечнокисели бактерии, в комбинация с пребиотик, като вече към тази формула се добавят и необходими за възрастта витамини – важно облекчение за майките в спазването на здравния режим на кърмачето.

Последното поколение бейби пробиотици, 

които са вече и на българския пазар, са защитени и с иновативна крио технология, която подсилва устойчивостта на млечнокиселите „добри” бактерии, като над 80%от тях достигат червата живи и в добро състояние, способни да се заселят и размножат.

Терапевтичният потенциал на пробиотиците е безспорен – нормализират чревната флора, имат ефект при стомашен дискомфорт, колики, както и при алергии -стабилизират чревната бариерна функция, подобряват съзряването едновременно на храносмилателната и на имунната система, имат и антимикробен ефект.

Колкото по-добре сте информирани за всеки бебешки проблем, толкова по-бързо и по-добре ще сте справите, съветват специалистите. Като често и те цитират стария мъдрец Спок: никога, ама никога не забравяйте, че всяко дете е различно, независимо и уникално. А вашето дете никой не познава по-добре от вас.

*Intestinal colic in infants in the three months of life. Gastroenterologia Polska 2010, 17(5): 351-354

Коментари

Отлична статия! Полезна не само за педиатрите,но и за родителите.Радвам се, че има на фармацевтичния пазар много продукти,подпомагащи коликита при най-малките,има избор.Само трябва да работим повече с родителите и да ги ограмотяваме с медицинските новости-това е нашата задача.-Д-р Людмила Костова-Враца

Много полезна информация, поднесена стегнато и професионално, с препратка към автор /Бенджамин Спок/, до чийто съвети нерядко сме прибягвали.