Публикация

Д-р Вълчо Найденов: Забравяте?! Не го омаловажавайте с умора или депресия

Ако не може да повторите 3 думи 10 минути, след като сте ги чули, потърсете лекар съветва неврологът в пловдивската болница „Каспела”


През последните 30 години са налице значителни успехи в диагностиката на когнитивните (паметовите) нарушения. Това е клиничен синдром, който се характеризира с упадъка на множество функции. Всекидневните дейности при тези пациенти се нарушават при нормална степен на съзнание. Нарушават се вниманието, концентрацията, краткосрочната памет. В последните десетина години

заболеваемостта с паметови нарушения 

сред населението над 60 г. значително се увеличава

което се обяснява с подобрения стандарт и нарасналата продължителност на живота в развитите страни. Така че, очаква се броят на хората с паметови нарушения да се повиши около 4 пъти в следващите 40 години, ако, разбира се, не се открият ефективни медикаменти, които да предотвратяват или да забавят съответните процеси в мозъка.

Паметта е нещо много интересно. В продължение на дълги години тя е била разделяна на краткосрочна и дългосрочна. Най-често пациентите идват при нас с напреднали паметови нарушения. Защото моментът на началните проблеми (лек когнитивен дефицит) обикновено минава незабелязано, отдава се на разсеяност, на депресия, на умствено пренатоварване. Винаги се намира обяснение за тези най-начални симптоми, които обаче говорят за някакъв по-сериозен бъдещ проблем. Болните, които идват при нас, са с категорично нарушена краткосрочна памет, не могат да запаметяват нови мисловни модели. Това ще рече, че ако накарам един пациент да повтори три думи след мен, примерно след десет минути той вече не успява да ги повтори. Дементният синдром обхваща много голяма група заболявания, като най-сериозна е болестта на Алцхаймер, но не бива да подценяваме и мозъчносъдовата болест, тъй като нашата страна е на първо място в Европа по мозъчни инфаркти, мозъчни кръвоизливи. 

Много от пациентите, преживели мозъчен инфаркт, 

имат или развиват по-късно паметови нарушения, 

които вече се дължат на атеросклероза на мозъчните съдове – развива се т.нар. съдова деменция, тоест пак има проблеми с паметта. Тук е мястото да спомена продукта „Мемостор”, който, независимо че е хранителна добавка, е преминал няколко клинични проучвания при две групи пациенти - със съдова и с дегенеративна деменция. Това е важно, тъй като живеем в ерата на медицината на доказателствата. Всички изследвания показват, че основните съставки на препарата са изключително добре балансирани за поддържане на нормалното функциониране на мозъка и за възпроизвеждането на информация, учене и помнене. „Мемостор” е подходящ за хора с леки паметови нарушения, с мозъчносъдова болест, даже при здрави хора, които имат за кратък период от време нужда от помощ при заучаване на текстове, за подобряване на запаметяването. Подходящ е също и за хора, които са подложени на хроничен стрес и умора, защото това ще подобри тяхната концентрация и внимание. Има доста широк спектър на възможности за въздействие. На какво се дължи това? 

Препаратът съдържа желязо, а то 

подобрява продукцията на кръвните клетки, 

подпомага синтеза на невротрансмитери. Другата съставка, пантотеновата киселина, се включва в преноса на кислород до мозъка, редуцира съществено стреса и така води до подобряване на когнитивните възможности. Уридинът пък спомага за избягване на енергийното изчерпване, примерно при психоемоционална свръхнатовареност – а такива моменти и ситуации в живота си е имал всеки от нас. Освен всичко, което споменах, уридинът играе роля и на невротрансмитер между невроните. Той подпомага връзката между отделните неврони и по този начин индиректно повишава допамина, който пък е свързан с по-висока възможност за подобряване на вниманието и концентрацията.

Коментари