Публикация

Най-важните съвети относно храненето на децата! Захранването ключ към дългосрочно здраве!

До кога да се кърми? Какво съдържат кашите? Какво трябва да се наблюдава при започване захранването на бебето?


Въвеждането на нови храни е шок за организма на Вашето дете. Захранването започва при навършен 4 месец минимум.По-ранното захранване няма особени ползи, води до алергии .

До кога да се кърми?

Д-р Пеева:

Този въпрос в България не е много популярен. СЗО препоръчват до 2 годишна възраст. Горната граница и въобще дали да има такава е въпрос на обсъждане.

Признаците за захранване на всяко дете са строго индивидуални. Необходима е консултация с педиатър относно подходящият момент на започване.

Започва се със зеленчуковите пюрета, при по-голямо старание може да се приготви и в домашни условия,може да се купуват пюретата и от магазините. Препоръчват се да бъдат с традиционни зеленчуци: картофи, моркови, пащърнак, спанак. Като новите храни трябва да се дават постепенно една след друга в малки дози, наблюдавайки детето, да се следят реакциите му.

Ако добре приема храните се продължава храненето с нарастващи дози, от една две лъжички докато дадем цялото количество.

Следващата храна,кашата като следобедно хранене през 5 м. възраст .

Какво съдържат кашите?

Повечето от вас обръщат внимание на това какъв е плодът, по-голямо значение има видът на брашното!! Преди 6м възраст, брашното трябва да не съдържа глутен. Глутенът може да предизвика непоносимост и по-късно при някои индивиди да се стигне до сериозно заболяване. 

Кои са безглутеновите брашна?

-Оризово ,царевично,елда

Преди 6м възраст кашата задължително да бъде без съдържание на глутен!!

Като правило се приема, че глутенът се включва 2 месеца след началото на захранването.При навършен 6м, 6, 7 и 8 месец се препоръчва да се въведе глутенът, тогава има най-силна поносимост. Късното включване на глутена също не е правилно, какво и прекалено ранното .

Д-р Кисьова:

Рискът от алергии при кърмаческа възраст и периода на захранване.

Детската възраст и особено кърмаческият период е възрастта, в която е най-висок процента на алергиите особено що се касае за хранителните алергии. По данни са СЗО всяко 3то дете е с риск от алергия, а ако има фамилна обремененост рискът е още по висок.

Един от първите алергени, с който се срещаме е протеина на кравето мляко. При3 % от децата е установена алергия към протеина на кравето млякото.

За какво трябва да се наблюдава при започване на захранването на детето?

Симптоми от страна на храносмилателната система като:повръщане, диария, коремна болка-която при бебетата се изразява под формата на колики,неспокойство, присвиване на корема, продължителен плач. Всичко това може да бъде симптом на алергична реакция. Наблюдават се и симптоми от страна на кожата: обриви, екзема, атопичен дерматит, себореен дерматит, уртикариални обриви, подуване на устни, клепачите. Необходима е незабавна консултация с педиатър.

Какво се препоръчва? 

Препоръчва се захранването да става през деня, за да могат да се наблюдават реакциите. По-тежки прояви може да има и от страна на дихателната система.Трябва да се вземат мерки още по време на бременността. Важно е храненето на бременната, диетата е от изключителна важност, защото алергизиращите храни минават през плацентата и увеличават риска за бебето.Препоръчва се в последния триместър да се избягват соя, шоколад, фъстъци, яйца, ядки – алергизиращи продукти.

Доказано е, че дефицитът на витамин D, предразполага към алергии, както и към имунен дефицит, предразположение към по-често боледуване. През периода на бременността майката да приема достатъчно витамин D, фолиева киселина, витамин Е и др.

Може ли да има алергия към кърмата?

Да може има, защото все пак дори и в минимални количества тя съдържа беталактоглобулин, това е протеина, който води най-често до алергии в детския организъм, но това се среща много рядко . В киселото и прясното мляко се съдържа 3 пъти повече беталактоглобулин, той може да доведе до алергии.

Алергизиращите храни са : яйца, фъстъци , ядки,говеждо,телешко, морски дарове, бобови храни. Всички тези храни особено шоколад, мед и ядки трябва да се дават след 3 годишна възраст. 90 % от децата израстват алергиите до 3 год. възраст.

Трябва да се въведе подходящ хранителен режим с педиатъра  на Вашето бебе.

Коментари