Публикация

​Пробиотиците – помощ за имунитета и здравето на детето

Новите детски и бейби пробиотици стабилизират чревната бариерна функция, подобряват съзряването на храносмилателната и на имунната система, имат добър антимикробен и антиалергичен ефект, включват се добре и в лечението на проявите на атопичния дерматит и др.


Спецификата на имунната система на децата – заради нейната непълна зрялост - прави малките много податливи към развитието на инфекциозни болести. Когато детето е със силен имунитет, то е по-малко застрашено от заболявания и дори да се разболее, се възстановява бързо.

<br/>

Кои са факторите за силен имунитет?

Ефективният имунитет зависи от гена, от правилното хранене, от хигиената и физическата активност, а за децата особено и от съня - заради действието на жлезите с вътрешна секреция, влияещи на имунната система.

За да бъде обаче защитата на организма в добра кондиция, тя се стимулира с различни антигени от храната, която организмът приема. Такава роля играят ефективно пробиотиците – „добри”, неболестотворни микроорганизми, част от нормалната флора. Тези микроорганизми, които остават живи, населяват храносмилателния тракт, лигавиците и предпазват от нежелани болестотворни микроби. Пробиотиците са особено важни през първите години от живота на човека. Продуктите, които съдържат пре- и пробиотици, намират все по-широко разпространение в Европа, Япония и САЩ, като през последните две десетилетия приложението им е нараснало многократно както в борбата с инфекциите, така и като профилактика на алергиите, срещу развитие на синдром на раздразненото черво, дисбактериоза и други.

<br/>

Как пробиотиците стимулират имунитета на децата?

Съвременната педиатрия е категорична за важната ролята на чревната микрофлора още при кърмачетата и честите при тях неприятни колики. При бебетата с този проблем специалистите установяват по-малък брой чревни лактобацили отколкото при бебета без колики. Тази функция се обяснява със стимулацията на лактобацилите за производство на секреторен IgA (имуноглобулин), с активиране на неспецифичен имунен отговор чрез повишаване на активността на макрофагите, отговорни да „поглъщат” бактерии и други чужди тела от кръвта и тъканите.

Проучване при 181 бебета с колики показва, че над 68% от тях страдат от алергия към краве мляко, 6,6% са имали лактазен дефицит, а близо една четвърт са били с незряла храносмилателна система.

Последното поколение бейби и детски пробиотици, които са вече и на българския пазар, са с подсилена устойчивост на млечнокиселите „добри” бактерии, като над 80% от тях достигат червата живи и в добро състояние, способни да се заселят и размножат. Съответно на възрастовата необходимост от витамини към тях добавени витамин D (при комбинациите за кърмачета), както и витамин С (за допълнително подпомагане на имунитета при подрастващите).

Комплексният терапевтичен потенциал на тези продукти е безспорен. Стабилизирайки чревната бариерна функция, те подобряват съзряването едновременно на храносмилателната и на имунната система при малките и по-големите деца, имат добър антимикробен и антиалергичен ефект, включват се добре и в лечението на проявите на атопичния дерматит и др. Ползват се широко от специалистите и при нерядко налагащото се при децата антибиотично лечение – за предотвратяване на диария.

<br/>

И още няколко препоръки от специалистите за стимулиране на имунитета

  • Когато детето дойде, на всяка цена кърмете бебето през първите няколко месеца ( кърмата съдържа антитела, които подпомагат силно несъвършената имунна система на новороденото);
  • Плодовете и зеленчуци трябва да са неизменна част от хранителния режим на детето, като специално най-богатите на витамин C и антиоксиданти растителни храни – от доматите до ягодите и боровинките, както и картофите и броколите – ще стимулират значително имунитета му;
  • Колкото и да обича детето сладко, намалете количеството захар в детското меню ( сладкото може значително да понижи функцията на имунната система;
  • Възпитавайте и давайте личен пример на детето да спортува, не е вярно, че по-пълничките деца са по-здрави ;
  • И.... оставете детето от време на време и да се поизцапа, в „умерени количества” това е също помощ за по-добър имунитет. 

Коментари

Много полезна стания