Публикация

МЦ „Света София“ обявява месец за профилактика на остеопорозата

Oт 17 ноември до 17 декември в медицинския център ще се проведе кампания за превенция на остеопорозата, където срещу 10лв. може да направите изследване което да даде категоричен отговор дали страдате от това заболяване.


Само 2 от всеки 10 счупвания са насочени за изследване и лечение за остеопороза

По данни на Международната фондация по остеопороза в света заради това заболяване се чупят 2 милиона кости, като тази стряскаща статистика води след себе си инвалидизация, обездвижване, постоперативни усложнения и скъпоструващо медикаментозно лечение и не на последно място – огромни разходи за обществото.

Профилактиката като метод за ранна диагностика е застъпена в политиката на МЦ „Света София“ Бургас вече 12 години. В тази връзка от 17 ноември до 17 декември в медицинския център ще се проведе кампания за превенция на остеопорозата, където срещу 10лв. може да направите изследване което да даде категоричен отговор дали страдате от това заболяване.

Ако имате периодични или продължителни болки в гърба, ставите или бедрото – не ги пренебрегвайте – потърсете лекар, за да си направите изследване. Възможно е да имате остеопороза и дори да не знаете за това. Хора със стари и нелекувани фрактури могат да получат редица усложнения като загуба на тегло, изкривяване на гръбнака, познато като „вдовишка гърбица“, притискане на стомаха и белите дробове – сериозни проблеми, изискващи спешно лечение.

Остеопорозата е познато като „тихата епидемия“, тъй като е безсимптомно заболяване. Много хора живеят с артритни болки или стари наранявания на костите и ставите, и лесно пренебрегват болката, която може да е сигнал за фрактура.

Кампанията, която провежда МЦ „Света София“ има за цел да профилактира това толкова разпространено заболяване при пациенти в риск от бъдещи фрактури и да направи реалност вторичната превенция на фрактурите и последиците от тях като обездвижване и ранна инвалидизация на болните с остеопороза.

Всеки желаещ може да запази час на тел: 056/845081 

Коментари