Публикация

14 ноември Световен ден на борба с диабета

Д-р Мария Георгиева педиатър, детски ендокринолог разказа за същността на детския диабет и неговите симптоми


Детският диабет е захарен диабет тип едно, или инсулино зависимият захарен диабет. Самата дума инсулино зависим е достатъчно показателна, че лечението при тези пациенти е заместително с инсулин. То се провежда ежедневно, а ако те не си приложат инсулин няма как да преживеят.

Заболяването може да се нарече двукомпонентно, от една страна, имаме генетичната предразположеност, която всъщност отключва и автоимунния процес по-нататък. Това едно автоимунно заболяване, има унищожаване на клетките на задстомашната жлеза, които образуват хормона инсулин, той е единственият хормон ,който намаля нивата на нашата кръвна захар, когато ние се храним.

От една страна е генетичната предразположеност, а от друга страна е действието на външни фактори. Към външните фактори могат да се причислят инфекции, стрес, които всъщност отключват заболяването. Всеки от нас е подложен на тези външни агенти и при кой ще се случи зависи от така наречените диабетогенни гени .

Може ли да се развие диабет при полова зрялост?

Диабет може да се развие във всяка една възраст. Преди той е смятан, че е заболяване , коетосе отключва при по-големи деца и юноши. А сега през последните години тенденцията е, че зачестяват много случаите на отключване на диабет придеца под5 годишна възраст, като има и няколко месечни деца.

Какви са симптомите?

Симптомите на заболяването са повишен прием на течности, децата търсят непрекъснато да приемат течности,чувство на жажда. Големите деца приемат по няколко литра на ден течности, съответно има повишено отделяне на урина. Включително им се налага да стават по няколко пъти през нощта, а при някои деца се среща и нощно напикаване. Другият симптом е повишен прием на храна, те са непрекъснато гладни. На фона на повишения прием на храна, децата слабеят, губят телесна маса. Това са 4 големи симптома на диабета. Също така, значение имат и хронични вагинални и кандидозни инфекции при момичетата. Много често биват лекувани дълго време от акушер-гинеколози, а всяко едно, което е с такава симптоматика би следвало да бъде скринирано за диабет. Това води до едно закъсняване в диагнозата. Като допълнителни симптоми може да има замъглено зрение, раздразнителност, намалена концентрация, понижаване на успеха в училище.

Ако имаме съмнения особено при деца, не бавете пациентите в диагнозата, защото може да е късно и той да бъде с диабетна кетоацидоза, което е животозастрашаващо.

Коментари