Публикация

Деца правиха здравословна закуска на кулинарен уъркшоп в МБАЛ „Централ Хоспитал“

Продължава инициативата на д-р Невен Енчев "Топло сърце", която всеки петък осигурява безплатен обяд на нуждаещи се


Деца приготвиха здравословни сандвичи в Световния ден на диабета -14 ноември. Кулинарният уъркшоп бе организиран в болница "Централ хоспитал" в Пловдив и бе подчинен на мотото за тази година– „Диабет. Здравословното хранене започва със закуската". Проявата бе по идея на детския ендокринолог д-р Анелия Балабанова и бе подкрепена от шефовете на лечебното завединие д-р Невен Енчев и д-р Заприн Пепелов. Тя насочва общественото внимание към важността на храненето и поддържането на здравословно тегло за превенция и контрол върху захарния диабет.

Малки пациентчета на детското отделение в частната болница избираха сами храната си под зоркия поглед и насоки на ендокринолози и родители. Отначало всички сложиха в чиниите си домат, краставица, ябълка, кашкавал, шунка, масло и черен хляб, но след малко посегнаха и към баницата. Майките веднага скочиха: „Не!“, но д-р Балабанова ги насърчи: „Може, но нека донесем кантарчето, за да претеглим храната и да не надхвърлим калориите.“ Децата сами изчислиха единиците, които са им нужни за едно хранене, така че то да е здравословно за тях.

Целта на инициативата ни е да научим всички деца, а не само страдащите от диабет, да се хранят здравословно и да знаят кои храни са полезни още от най-ранна възраст, подчерта д-р Балабанова. Само по тези начин те ще могат да се преборят със затлъстяването, което води със себе си много други болести.

Инициативата бе подкрепена от Асоциацията на децата и младите хора с диабет, които бяха изключително доволни от нея. Благодарение на такива акции и срещи със специалисти научихме, че децата с диабет могат да си похапват всякаква храна, като съблюдават какво е количеството на въглехидратите в тях, заявиха майки. От Асоциацията подариха на всички хлапета по една домакинска престилка, която да ползват, когато си правят сандвичи вкъщи.

Точно в 12 ч. отвори врати ресторантът към болниците „Централ Хоспитал“ и „Медлайн“, за да предостави топъл обяд на всички нуждаещи се. Храната се раздава по инициатива на д-р Енчев. Кампанията стартира миналия петък и е продължение на благотворителната акция „Топло сърце“, организирана в помощ на пострадалите от наводненията в Мизия.

Коментари