Публикация

​Новите алергии – от лаптоп, от ши и гел лак, от модерните мазилки

Тествайте кожата си безплатно от 17 до 20 ноември в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Русе


Старите лаптопи и джиесеми, модерните ши и гел лак за нокти, съвременните бои, съвременните мазилки са силно алергизиращи за кожата. Никелово-кобалтовата алергия, следвана от чувствителността към колофона, в последно време бележи драстичен ръст. Това обяви доц. Жана Казанджиева от Александровска болница по време на IX конгрес на Българското дерматологично дружество.

39% от преносимите компютри, които са били по-дълго позвани, са положителни за никел

 Авангардните ши и гел лакове, които са последен крясък на модата в маникюра съдържат метакрилати, които също са силни алергена. Същото важи и за маслото от ший, което масово навлезе в последните години в технологията за производство на кремове, лосиони и други козметични продукти.

Новите алергени се излъчват и от прясно боядисани стени и предизвикват реакцията на организма при вдишване. В същата група са и дезодорантите, омекотители, лепила, мастила за принтери.

Циментът в България продългава при причинява контактен дерматит. Това е български парадокс, защото по линия на европейското законодателство нашият цимент вече е със съдържание на 3-валентен хром, който е безопасен. За по-евтино обаче строителите ни продължават да купуват цимент от Турция, където циментът е с 6-валентен хром.

Промените в околната среда, компютърните технологии, новите лекарства, диетите доведоха и до появата на нови кожни болести, каза доц. Казанджиева. Една от тях е 

уртикалиалният дерматит – класическа уртикария, комбинирана с екземни лезии 

Специфичното при нея е, че уртиките са симетрично разположени. Засяга възрастни и причинява силен сърбеж.

Причината не е категорично изяснена, смята се, че са лекарства, каза специалистката. Засяга предимно възрасти над 60 г., предимно жени. 18% от засегнатите имат автоимунно заболяване.

Наблюдава се и още една нова кожна диагноза – Синдром на активизиране на мастоцитите, при който уртикарията е комбинирана и с главоболие. Склонният към алергия организъм произвежда имуноглобулин Е антитела, които се носа, червата и бронхите. Всеки мастоцит съдържа близо 1000 малки гранулки, които са заредени с ензими и медиатори, най-мощният от които е хистамин. В мастоцитите медиаторите са в готовност да „избухват”. Когато външен антиген влезе в тялото и се срещне по повърхността на мастоцита с антитяло имуноглобулин Е, клетката “експлодира” и изхвърля възпалителните медиатори в околните тъкани, които се възпаляват и отичат. Когато този процес протича в носа започва силно кихане, а когата е в кожата – получава се сърбеж.

Мрачната статистика показва, че всеки втори българин е вече с някакъв вид алергия

ЗатоваБългарското дерматологично дружество да организира в рамките не евроинициатива безплатно тестуване и прегледи за хора, които имат прояви на кожна алергия. Без заплащане на труда си като доброволци ще се включат лекари от София, Пловдив, Ст. Загора, Плевен и Русе.

След предварително записване дерматолозите ще изследват и преглеждат от 17 до 20 ноември. В Русе датата е 1 декември. Тестовете за алергия ще се правят с лепенки на гърба, които хората с оплаквания ще носят 3 дни. Затова датите за започване на изследване са 17-и и 18-и, след това само ще се получават резултати и ще се извършват прегледи без тестуване, обясни доц. Казанджиева.

Записването на час стана от 8 до 14 ч на телефони:

02/9230511 Александровска болница - София
02/ 9226207и 02/9225430 Военномедицинска академия - София
02/403 4933 - Токуда болница - София
032/602268 - Университетска кожна клиника - Пловдив
042/698109 - Университетска кожна клиника - Стара Загора
064/886696 - Университетска кожна клиника - Плевен
0888/594144 - АСИМП - Русе

Коментари