Публикация

Какво е лапароскопска/минимално-инвазивна/ хирургия?

МБАЛ ЛАЙФ ХОСПИТАЛ Е ОБОРУДВАНА С НАЙ - НОВО ПОКОЛЕНИЕ ЛАПАРАСКОПСКА АПАРАТУРА И ИНСТРУМЕНТАРИУМ ЗА БЕЗКРЪВНИ ОПЕРАЦИИ.


Лапароскопската или още наречена „безкръвна хирургия“ е специализирана техника за извършване на операции в коремната кухина. В миналото, тази техника се използваше обикновено за хирургично лечение на жлъчния мехур. През последните 8-10 години се разшири използването на тази техника , като в момента при липса на противопоказания, всяка коремна операция може да се извърши чрез лапароскопия. В традиционната "отворената" хирургична намеса,хирургът използва различен по големина разрез, за да влезе в корема. При лапароскопската хирургия се използват един или няколко разреза с размери 0.5 – 1см. През всеки разрез се вкарват кухи тръбички - троакари, през които се извършва операцията.В началото на процедурата, корема се изпълва с газ , за да се осигури работно поле и видимост за хирурга. Лапароскопа предава изображения от коремната кухина, чрез камера на монитора в операционната зала. По време на операцията хирургът гледа детайлни изображения на коремните органи . Тази система позволява на хирурга да извършва същите операции, като традиционните, но с малки разрези.

Какви са предимствата на лапароскопската хирургия?

В сравнение с традиционната отворена хирургия, пациентите често изпитват по-слаба болка, периода за възстановяване е по-кратък, и няма груби белези.

Какви видове операции се извършват?

Чрез лапароскопия, се извършват операции на жлъчния мехур, апендикса, хернии на предната коремна стена, диафрагмални хернии, операции върху стомаха и дванадесетопръстника, тънките черва, операции на дебелото и правото черво, както и операции на черния дроб, жлъчните пътища и панкреаса, урологични и гинекологични.

Опасна ли е безкръвната хирургия?

Лапароскопската хирургия е толкова безопасна, колкото и традиционната отворена хирургия. В началото, след въвеждане на камерата хирургът инспектира корема, за да се прецени дали лапароскопската операция може да бъде извършена безопасно. Ако има тежко възпаление, множество сраствания от предходни операции или ако хирургът се сблъсква с други фактори, които пречат за ясната представа за структурите, може да се наложи да се премине към отваряне на корема с цел извършването на безопасна операция под контрола на ръката.

Рискът при всяка операция се определя отчасти от характера на конкретната операция. Фактори отговорни за усложненията са възрастта, общото състояние както и придружаващите заболявания. Винаги обсъждайте какъв е индивидуалния риск при всяка операция с Вашия хирург.

МБАЛ ЛАЙФ ХОСПИТАЛ Е ОБОРУДВАНА С НАЙ НОВО ПОКОЛЕНИЕ ЛАПАРАСКОПСКА АПАРАТУРА И ИНСТРУМЕНТАРИУМ ЗА БЕЗКРЪВНИ ОПЕРАЦИИ.

БОЛНИЦАТА РАЗПОЛАГА С ПЛАТФОРМАТА THUNDERBEAT – ЕДИНСТВЕНА В СВЕТА НАПЪЛНО ИНТЕГРИРАНА БИПОЛЯРНА И УЛТРАЗВУКОВА ТЕХНОЛОГИЯ.

THUNDERBEAT Е РЕВОЛЮЦИОННА СИСТЕМА ЗА БЕЗКРЪВНА ХИРУРГИЧНА НАМЕСА. ПОЗВОЛЯВА НА ХИРУРГА ЕДНОВРЕМЕННО ДА РЕЖЕ ТЪКАНИ И ДА СПИРА КЪРВЕНЕ НА КРЪВОНОСНИ СЪДОВЕ С ДИАМЕТЪР ДО 7 МИЛИМЕТРА.

ПРИ ТАЗИ ТЕХНОЛОГИЯ ХИРУРЗИТЕ РАБОТЯТ БЪРЗО СЪС СИГУРНО КРЪВОСПИРАНЕ.

Д-р Бирджан Йозтюрк – Хирург 

Коментари