Публикация

Може ли личните лекари да ни консултират по телефона?

Д-р Рановски коментира във видео идея на здравното министерство


Личните лекари да могат да съветват пациенти от разстояние, дори и чрез Skype - тази идея на Министерство на здравеопазването е залегнала в проект на наредба за общата медицина. Плановете са джипитата да могат да съветват пациенти от разстояние, включително и чрез Skype. Целта е личните лекари да бъдат на разположение на своите пациенти, дори когато нямат достъп до тях.

Пациентите непрекъснато търсят връзка с личния си лекар обаждат по телефона и мисля, потвърждава д-р Виктор Рановски. Той, както и други негови колеги, смята, че консултацията по телефона има своето приложение.


Подробности вижте тук във видеото, излъчено по Нова телевизия

Коментари

д-р Рановски, а смятате ли, че това може да стане масова практика. Все пак част от личните лекари са на доста висока възраст (или поне моята лекарка е). Иначе би било прекрасна практика да имаме опцията да зададем бърз въпрос без да трябва да чакаме на безкрайните опашки заедно с болни, които може да ни заразят особено по време на грипни епидемии

Абсолютно съм съгласна, дори и да съм в София, пак личният лекар би могъл да ме ориентира дали състоянието е спешно и дали мога да мина и без преглед

„Ако вие сте на морето и ми се обадите, обясните ми кавко ви е, то тогава аз мога да ви кажа дали това състояние търпи отлагане или не според мен и какво е хубаво да направите”, пояснява д-р Рановски.