Публикация

Лош дъх ….и как да се спасим от него?

:)


Лошият дъх може да се причини от много неща! Истината за лошия дъх е, че той се провокира от много фактори. Най-честите може да са свързани с хранителните навици, както и със заболяване в устната кухина, лекарства, различни заболявания на храносмилателната система, депресия,вредни навици, лоша орална хигиена (плака,кариес, непочистен език).

В тази кратка статия ще разгледам лошата устна хигиена като фактор за лошият дъх!

За да се спасите от лошия дъх, Ви препоръчвам редовното почистване на зъбите с четка и паста. Посещение при зъболекар редовно, поне на 6 месеца за професионално почистване на плака и зъбен камък, които са честа причина за лош дъх. Използвайте вода за уста и конци, за пространството между зъбите . Ако имате протеза старателно я измивайте след хранене. Ако носите брекети, почиствайте редовно с четка и паста и интрадентални четки,за да премахнете остатъците от храна.

Друга много важна стъпка това е почистването на езика! Лошо почистения език, често води и до неприятен дъх. Ще попитате как да почистваме езика ….много просто :  

След всяко измиване на зъбите, с помощта на – специална четка за език – скрепер или с четка за зъби, която на обратната страна има приспособление за почистване на езика. Почистването става от корена на езика към върха (отзад - напред ) ,с лек натиск, за да не се предизвика гадене. Целта е да се почисти добре пространството на езика ,между фините папили, където често се задържат бактерии, които са виновни за лошия дъх. Скъпи приятели, грижете се заздравето и усмивката си, те са Вашата визитка!

За повече информация попитайте Вашият лекар по дентална медицина!

Коментари

На мен ми се повдига, когато се опитам да си четкам езика. Не знам дали при всеки е така, ама някак си ми предизвиква гадене като позивна за повръщане. Иначе съм чувала че е много полезно да се чисти езика не само заради лошия дъх, ами е за да се се махнат отложените по езика токсини

Много полезно! Незнаех,че има четка и за език. Нужно ли е и тя да се подменя както четката за зъби и през какъв период?