Публикация

Лош дъх ….и как да се спасим от него?

:)


Лошият дъх може да се причини от много неща! Истината за лошия дъх е, че той се провокира от много фактори. Най-честите може да са свързани с хранителните навици, както и със заболяване в устната кухина, лекарства, различни заболявания на храносмилателната система, депресия,вредни навици, лоша орална хигиена (плака,кариес, непочистен език).

В тази кратка статия ще разгледам лошата устна хигиена като фактор за лошият дъх!

За да се спасите от лошия дъх, Ви препоръчвам редовното почистване на зъбите с четка и паста. Посещение при зъболекар редовно, поне на 6 месеца за професионално почистване на плака и зъбен камък, които са честа причина за лош дъх. Използвайте вода за уста и конци, за пространството между зъбите . Ако имате протеза старателно я измивайте след хранене. Ако носите брекети, почиствайте редовно с четка и паста и интрадентални четки,за да премахнете остатъците от храна.

Друга много важна стъпка това е почистването на езика! Лошо почистения език, често води и до неприятен дъх. Ще попитате как да почистваме езика ….много просто :  

След всяко измиване на зъбите, с помощта на – специална четка за език – скрепер или с четка за зъби, която на обратната страна има приспособление за почистване на езика. Почистването става от корена на езика към върха (отзад - напред ) ,с лек натиск, за да не се предизвика гадене. Целта е да се почисти добре пространството на езика ,между фините папили, където често се задържат бактерии, които са виновни за лошия дъх. Скъпи приятели, грижете се заздравето и усмивката си, те са Вашата визитка!

За повече информация попитайте Вашият лекар по дентална медицина!

" }-->

Коментари

На мен ми се повдига, когато се опитам да си четкам езика. Не знам дали при всеки е така, ама някак си ми предизвиква гадене като позивна за повръщане. Иначе съм чувала че е много полезно да се чисти езика не само заради лошия дъх, ами е за да се се махнат отложените по езика токсини

Много полезно! Незнаех,че има четка и за език. Нужно ли е и тя да се подменя както четката за зъби и през какъв период?