ОПЕРАЦИЯТА НА СЪРЦЕТО ДАВА ШАНС ЗА ПЪЛНОЦЕНЕН ЖИВОТ
19.11.14
Аджибадем Сити Клиник Бургас
Аджибадем Сити Клиник Бургас
Лечебно заведение
ОПЕРАЦИЯТА НА СЪРЦЕТО ДАВА ШАНС ЗА ПЪЛНОЦЕНЕН ЖИВОТ

ОПЕРАЦИЯТА НА СЪРЦЕТО ДАВА ШАНС ЗА ПЪЛНОЦЕНЕН ЖИВОТ

"Няма човек, който приема с хладнокръвие предстояща оперативна интервенция на сърцето, но за всеки, който е изправен пред подобна перспектива трябва да е ясно, че често това е единственият начин да бъде спасен живота му и той да продължи да живее пълноценно след това"

Всяка операция на сърцето е индивидуална, но винаги е предизвикателство за хирурга и за целия екип. Няма човек, който приема с хладнокръвие предстояща оперативна интервенция на сърцето, но за всеки, който е изправен пред подобна перспектива трябва да е ясно, че често това е единственият начин да бъде спасен живота му и той да продължи да живее пълноценно след това - подчертават кардиохирурзите от кардио център Понтика. За съжаление хората твърде късно търсят помощ - споделят специалистите. А това неминуемо рефлектира върху резултатите. Хирурзите са се изправяли пред случаи с толкова тежки и необратими поражения на сърцето, че рискът от оперативно лечение е много голям, а евентуалната полза от операция – никаква.

Кардиохирурзите от Понтика са удовлетворени от ниската смъртност - само 5% при над 1200 операции на сърце, като над 40 % от пациентите са били оперирани в условията на спешност.

Тъжната констатация е, че общата и здравна култура е на много ниско ниво - хората нямат изградени навици да правят профилактични прегледи и да се обърнат навреме към лекар за преглед при болки в сърцето и общо неразположение.

Всеки трябва да разбере, че ако нещо го тревожи в състоянието му, е по-добре да отиде на преглед, макар , че може да се окаже фалшива тревога, отколкото да има оплаквания и да не обръща внимание на своето здраве. Трябва да се научим да обръщаме внимание и се грижим за собственото си здраве- апелират непрестанно лекарите.

За да е успешна една сърдечна операция, в идеално равновесие трябва да са няколко фактора – коректна диагностика, доверие на пациента в хирурга, който е поел ангажимента да свърши професионално своята работа и не на последно място - следоперативни грижи за възстановяване на болния. Много често те зависят от мястото, което е избрано от пациента за провеждане на операцията.

В това е и едно от достойнствата на кардиохирургията в Понтика - на пациентите и близките им бива спестяван стреса от търсене на алтернатива, а същевременно тук те получават висококвалифицирана помощ.

Кардиохирургията е модерна и разработена медицина, която до откриването на специализираната болница за кардиохирургия кардио център Понтика бе дефицит в голям регион като Югоизточна България. С Понтика тази липса бе запълнена и пациентите от Бургас и региона получиха шанса и възможността да се лекуват без да се налага да ходят до сродни здравни заведения в София, Пловдив или Варна.Това пести на тях и на близките им неудобството от пътуване из страната, средства за спане по хотели и ежедневни нужди, избор на екип.

Болните преди подобна операция са в сравнително тежко общо състояние, което понякога налага няколко дневна предоперативна подготовка.

За времето, през което функционира, в кардио център „Понтика” са извършени над 1200 хирургични интервенции. Поне на толкова семейства е била дадена възможността да подкрепят лично своите близки и вдъхнат кураж в това тежко житейско изпитание. В чисто психологически план болните се зареждат от положителната енергия и присъствие на своите роднини и приятели, които имат възможност да ги посещават всеки ден в болницата. Не е без значение и фактът, че винаги се налага някои от манипулациите и консултациите да продължат и след изписването на пациента. Наличието на модерна и съвременна болница в Бургас спестява тревожното изживяване в чакане и неизвестност на друго място, както и мъчителното пътуване на болния човек.

Избягвайте продължителното пътуване - ако останете дълго време в седящо положение, се повишава рискът от развитие на тромбоза във вените на долните крайници. Затова правете раздвижващи упражнения и се опитвайте от време на време да се поразтъпчите, ако сте във влак или самолет.

Най-голямото достойнство на кардиоцентър „Понтика“ е, че няма нерегламентирани плащания, както и изборът на екип има по-скоро пожелателен, отколкото задължителен характер.На фона на другите болници в „Понтика“ за цялата година само 2% са предявили желание да ползват тази възможност.

Кардиоцентър „Понтика” притежава кардиохирургично отделение с най-съвременна, модерна апаратура, две операционни зали и кардиореанимация на европейско ниво. Най-голямото достойнство на болницата са специалистите. Всеки един болен бива проследяван от тях от установяването на заболяването- до пълното възстановяване с последващи редовни следоперативни прегледи и консултации.

В отделението по кардиохирургия в ”Понтика” работят лекари и сестри, преминали обучение в най-добрите кардиоклиники у нас. Те ежегодно посещават курсове и международни симпозиуми и конгреси у нас и в чужбина.

В кардиохирургията компромиси не могат да бъдат правени. В тази област от медицината се изисква човек да даде максимума от това, което може. Естествено трябва да има модерно оборудване, за да има ефект от работата, както и наличие на човешки потенциал, който е най-важен. Всичко това е налично в кардиоцентър „Понтика”. В отделенията по кардиохирургия и реанимация разполагат с всички технически и медикаментозни средства за поддържане на жизнените функции на пациентите, като за целта се следят непрестанно най-важните жизнени показатели.

Апаратурата от най-съвременно ниво, осигурява извършването на този вид специализирана медицинска дейност - дихателна апаратура, с която се подкрепя дишането, апаратура, с която се поддържа циркулацията в сърдечно-съдовата система на пациентите. Разполагат с всички видове техника за подпомагане и заместване на бъбречната функция, която много често започва първа да страда, особено при тежко болните. Имат пълният арсенал от средства, с които могат да подпомогнат преодоляването на критични състояния.

В лечебното заведение се извършват сърдечни операции за смяна на увредени сърдечни клапи и аортно коронарен байпас при увредени артерии, кръвоснабдяващи сърцето. Операциите се извършват по 4 основни клинични пътеки, за които е сключен договор с НЗОК и пациентите не доплащат за лечение, както и за отличните условия, в което се извършва то.

По отношение на самата сърдечна операция, квалификацията на лекарите, апаратурата, на грижите, свързани с обезболяването, с ранния следоперативен период и с поддържане на жизнените функции,това което кардио център Понтика предлага на своите пациенти, е на нивото на европейските болници и стандарти.

Мнения