Публикация

Уникален ехограф на SonoSide „проговори“ в Болница Тракия

Новият ефограф на SonoSide Fujifilm намира приложение в абсолютно всички направления на медицината-анестезия, онкология, акушер-гинекология,гастроентерология, кардиология и много други.


В отделението по Анестезия и интензивни грижи на Болница Тракия Център - Стара Загора, е инсталиран демонстративно първият в света ехографски апарат с вграден говорящ обучителен модул за регионална анестезия. Той носи името X-Porte и е продукт на водещата в това направление американска компания SonoSide Fujifilm.
В България засега няма работещ в реални условия такъв апарат, обясни д-р Мирослав Тодоров, представител на официалния дистрибутор за България.
Иновативната апаратура притежава редица предимства, като бързо стартиране, великолепна резолюция, интуитивно меню с тъчскрийн управление, изключително висока динамика на образа. X-Porte е абсолютно автономен, тъй като работи до 2,5 часа без мрежово захранване, ползвайки литиево йонна батерия.
Най-важното предимство на новия апарат обаче е вградения гласов анализатор и виртуален самоучител, който говори на няколко десетки езика. Той позволява на специализантите и на лекарите, желаещи да повишат своята квалификация, да имитират това, което виждат върху анатомичния субстрат на пациента. Самоучителят прави Exporter много подходящ за лекари, които тепърва прохождат в ехографията, като им помага да свикват с топографската находка в ехографски вид - нещо, което досега винаги е било проблем по време на обучителните курсове, посочва д-р Тодоров.
Новият ефограф на SonoSide Fujifilm намира приложение в абсолютно всички направления на медицината - анестезия, онкология, акушер-гинекология, гастроентерология, кардиология и много други. Уникална при тези апарати е възможността за визуализация на рентгенов контраст, позволявайки щадящ пациента преглед с ехограф, вместо със скенер.
Ортопедично отделение на високотехнологичната Болница Тракия Парк разполага с предходния модел на този ехограф, M-Turbo, който притежава по-голямата част от предимствата на X-Porte. Апаратът X-Porte ще остане известно време в Болница Тракия Център с цел да подпомогне и затвърди уменията на анестезиолозите в областите на регионалната анестезия и хроничното лечение на болката.

Коментари