Публикация

Училище по детско хранене и захранване. Профилактика на леките храносмилателни смущения, чрез правилно захранване в периода на първите 1000 дни.

Д-р Марлена Панайотова, специалист по педиатрия и гастроентерология за профилактиката на леките храносмилателни смущения чрез правилно хранене в периода на първите 1000 дни.


Д-р Марлена Панайотова

Стомашно чревната флора е ключов фактор за развитието и адаптирането на хранителната система на новороденото. Флора по-бедна на лактобацилии, благоприятства появата на колики при кърмачето.

Как се проявяват коликите?

Присвиване на краката , продължителен плач, зачервяване, запек, газове и коремни спазми.

Ако тези симптоми се повтарят в продължение на седмици се обърнете към вашия педиатър.

Стомашно- чревната флора ..

И кърмените, и изкуствено хранените деца се различават по отношение на стомашно чревния тракт. При изкуствено хранените деца, чревната флора е по-различна, млечно киселите бактерии са по-малко, кърмачетата са предразположени към алергии. Млечно киселите бактерии целят да нормализират съотношението на желана и нежелана микробна флора. Млечно киселите бактерии са желана флора,които потискат и защитават организма срещу, тези които имат патогенни свойства и могат да причинят тежка диария. Доказано е, че при бебетата,които страдат от колики,млечно киселите бактерии са по-малко.

Колики се срещат,както при деца на изкуствено хранене, така и при деца на естествено хранене.

Защо децата трябва да се кърмят?

Редица предимства има майчината кърма. Тя съдържа имуноглобулини , които в изкуственото мляко не могат да бъдат добавени,микроелементи, хормони,които са важни за развитието на стомашно чревния тракт на бебето. Заедно с всички тези предимства тя съдържа две пробиотични култури, които се съдържат в крайната част на млечната жлеза и които с кърмата попадат в устата на кърмачето. Това са лактус бацилус ройтери, съдържа всички пробиотици и пребиотици. Нищо не може да замени майчината кърма.

Някои майки не могат да кърмят по една или друга причина, тогава избора за адаптираното мляко нека става със съвета на вашия педиатър.

Затруднения в изхождането или запек?

Кога да се ориентираме, че детето има запек? – Когато отделя твърди изпражнения, едно кърмаче не би трябвало да отделя оформени изпражнения като голям човек. Изпражненията на естествено хранените кърмачета са златисто жълти, кашообразни, и с кисела миризма, това е нормалната характеристика на изпражненията на естествено хранените кърмачета. Тези, които нямат кърма и преминават на изкуствено мляко, нормалната консистенция на изкуствено хранените кърмачета сасиво-зеленикав цвят, пастообразни, по-гъсти, по-твърди и създават трудности при изхождането на детето. Изкуствено хранените кърмачета имат по-често запек.

Честотата на изхождане също свидетелства за запек.

При изкуствено хранените кърмачета е нормално да се изхождат веднъж на 1 до 2,3дни. Ако детето няма затруднения при изхождане, ако не са прекалено твърди , няма кръв в изхожданията и ако детето се чувства комфортно , има добър апетит, коремчето не е напрегнато веднъж на 2-3 изхождане е нормално.

Ако изхожданията липсват в продължение на 4-5 дни, или са плътни- твърди, ако има кръвини това е проблем. При всички тези случаи трябва да се обърнете към вашия лекар.

Кои са причините за запека?

Едната причина е преминаването на изкуствено хранене. Доказано е, че дори 15мл кърма да приема детето , тя защитава от чревни и респираторни инфекции.

Майчиното мляко съдържа всички хранителни вещества, лактоза, имуноглоболин А, интерферона, лактоферин, хормони на щитовидната жлеза в малки количества, хормон на растежа. Затова се счита, че естествено хранените деца имат по-добър биологичен скок в растежа. Докато изкуственото хранене създава предпоставка за метаболитни отклонения-диабет, затлъстяване.

Колкото и малко кърма да имате бъдете търпеливи и се опитайте да я запазите поне първите 3-4м. Майчината кърма е протекция срещу респираторните инфекции, превенция на метаболитните заболявания в късна възраст, съдържа пробиотици .100% всичко се усвоява от белтъците на майчината кърма, докато с изкуствената млека това не може да се усвои на 100%.

Майчината кърма не е стерилна!

Друг стомашен чревен проблем2 от 3 децае доказано, че страдат от регургитация . Повръщането е процес, при който се изхвърля голяма част от стомашното съдържимо по- енергично, млякото излиза на струя.

Някои от причините за повръщането са:

-поглъщане на въздух

-прехранване

Храненето трябва да е в полуизправено положение, като следтова детето трябва да е10-15 мин. в изправено положение, за да се оригне. До 3-ти месец никога да не е в положение легнало по гръб или на лява,или дясна страна. Това може да предизвика задавяне на бебето.

Диарии!!

Диарията се характеризира с повече от 3 изхождания на ден. Причините могат да бъдат антибиотично лечение, хранителна алергия, непоносимост към изкуствено мляко, ензимен дефицит. Важен е диетологичният подход, той стабилизира изхожданията при децата. Ротавирусът е най-честата причина за диария. Ротавирусът е бич за всички деца в Световен мащаб.

Профилактика:

-миене на ръце

-подсушаване( обработване на биберони и съдове)

-хигиенни навици

-постепенно променяне състава на храните

-избягване на дразнещи храни

-избягвайте продукти със съдържание на захар

При острите диарии детето трябва да поема мляко с понижен състав на лактоза. Диетата без лактоза създава комфорт на детенцето.

Ваксината е тази, която осъществява невъзприемчивост на организма срещу вирусите.

Коментари