Публикация

ЗАПОЧВА МЕСЕЦ НА БЕЗПЛАТНИТЕ ПРЕГЛЕДИ НА СКЕНЕР В КАРДИО БОЛНИЦА ПОНТИКА

Кардиоцентър „Понтика“ продължава своята мисия за социално отговорно отношение към жителите на Бургас и региона.


От понеделник, 24 ноември, в „Понтика“ започва кампания за безплатни профилактични прегледи на хора във възрастова група от 30 до 50 години, които са с повишен риск за сърдечносъдови заболявания. Това включва наднормено тегло, повишено кръвно налягане, болни от диабет, фамилна обременненост - /родители или баби и дядовци, страдащи от високо кръвно, болести на сърдечносъдовата система, както и такива преживели инфаркт/.

Прегледите ще се извършват на скенера, с който разполага болницата- последно поколение на „Дженерал електрик” 64 слайсов мулти детекторен компютърен томограф. Не е нужно да идвате с направление, достатъчно е да запишете предварително час на телефоните на болницата 056 8938 60/61,62, или онлайн на сайта www.pontica.eu.

„Първичната профилактика на хората е изключително важна, защото едно заболяване в по-голямата си част може да се предотврати, ако се вземат предварително мерки, а не след като се е появило. Все повече обръщаме внимание на това с какво се храним, но има още какво да се желае по отношение на здравната ни култура: какво е кръвното ни налягане, каква е телесната ни маса, пушим ли, злоупотребяваме ли с алкохол,” коментират специалистите от кардио център Понтика.

Наред с профилактичния скрининг за тази възрастова група, ще продължават и профилактичните прегледи със скенер на диабетици с доказано заболяване.

Профилактичният скрининг ще продължи до новогодишните празници.

„Дозата на облъчване със скенера, който притежава кардиоболницата е понижена до минимум. Компютъртомографските изследвания са много по-сериозни и доказващи състоянието на пациентите. Същевременно те са много по-щадящи. От тях лекарят получава ясна представа за състоянието на самия болен орган, неговото кръвоснабдяване, функционалността му и патологичните процеси, свързани с основния процес, откъдето е започнало заболяването. Крайно време е пациентите да помислят за себе си и за това какво ще им спести едно такова изследване,” подчертава д-р Лъчезар Савов, шеф на отделението по образна диагностика.

Изключително важно е, пациентите да знаят, че получават надеждна информация за здравето си, без да се подлагат на рисково изследване. В някои здравни заведения има апаратура от 50-те години, която за разлика от скенера в „Понтика” не отчита необходимата доза на облъчване и е откровено опасна.

Апаратът предлага възможности за прецизни изследвания на съдове, паренхимни органи, главен мозък, костна система, на всички заболявания, които при по-нисък клас скенери не могат да бъдат разпознати и установени. Той дава възможност за репродукция на органите в 3D, тоест възможност за пространствено изображение на патологичния процес.

„Никъде другаде в Бургас и региона не се правят съдови изследвания, освен при нас, уточнява д-р Савов. Радвам се, че хората от Бургас и региона разбраха предимството да се преглеждат тук, у дома, а не да пътуват до София, или в чужбина.Прецизността на нашия скенер го нарежда сред най добрите подобни апарати в страната и чужбина,” допълва специалистът. Медиците от другите здравни заведения в регион вече са имали възможност да направят разликата между изследванията на различните компютърни томографи в града, между „Понтика“ и тези на другите болници.

Единствено в кардиоболницата изследването се получава и на филмов носител. Диагностиката, която е десетки пъти по-прецизна, от където и да е другаде в региона, кара все повече лекари да насочват пациентите си към „Понтика“.

Коментари