Публикация

Как да стимулираме защитния ефект на кашлицата

Как да стимулираме защитния ефект на кашлицата

За профилактика на дихателните органи през зимата са нужни редовни промивки на носа, инхалации с билки и прием на билкови отвари, съветва д-р Жени Стоичкова, детски пулмолог от Бургас


Кашлицата представлява физиологичен защитен рефлекс на дихателната система и нейната проява се свързва с наличието на някакво дразнение. При децата, които са особено чувствителни към околната среда, кашлица може да се появи, дори без да са болни. Силни дразнители за детската дихателна система могат да бъдат: цигарен дим, сух или мръсен въздух, парно отопление или климатик, различни видове почистващи препарати и дори парфюми. При всички положения кашлицата е сигнална лампа, че нещо в дихателната система се случва и тя реагира. Причините могат да бъдат алергични заболявания на дихателната система, гастроезофагеален рефлукс, чужди тела в дихателните пътища, муковисцидоза, аномалии на дихателната система и диафрагмата, туморни образувания, сърдечносъдови заболявания. Като най-честа причина обаче могат да се изтъкнат инфекциите на дихателната система, особено характерни за есенно-зимния сезон.

Защитният ефект на кашлицата

зависи от състоянието на имунната система, на лигавицата на дихателните пътища, температурата, влажността и замърсеността на въздуха. В зимните месеци разходките на открито са ограничени, а децата прекарват повече време в молове и детски заведения. Тези места обикновено са добре затоплени, но невинаги проветрени, което е предпоставка за предаване на инфекции и за изсушаване на лигавиците на носа и устата. За да отговори адекватно с кашлица, която ще е само защитна, но няма да премине в болест, лигавицата трябва да е в оптимално добро състояние, със съответната влажност, с нормално отделяне на секрети и локални защитни фактори. Ресничките, които покриват цялата повърхност на респираторния тракт, трябва да имат възможност да се движат, за да изкарват патологичните секрети и микроорганизми. Целта на лекарите е не да потиснат кашлицата, а да я облекчат. Кашлицата трябва да бъде контролирана, облекчавана и е редно да се стимулира нейният защитен ефект.

 

Лечение на кашлица с билков сироп

За профилактика на дихателните органи

eдна възможност са промивките на носа с различни препарати, съдържащи морска вода или физиологичен разтвор. При деца с хронични заболявания на дихателните органи това промиване е задължително, а през зимата е препоръчително и за всички. Добре е да се правят и инхалации с билки, пиенето на билкови отвари. Така се отмиват бактериите и вирусите.

 

Една кашлица би могла да безпокои родителя, друга да безпокои специалиста. Силата и честотата на кашлицата нямат връзка с тежестта на заболяването – може детето два пъти да се изкашля през деня, но да има тежка пневмония и обратно – честа и силна кашлица, но да е признак на леко заболяване. Кашлицата може да бъде суха, дразнеща, може да бъде влажна, с отделяне на различни видове секрети. И влажната, и сухата кашлица могат да се видят в хода на едно и също заболяване, но пък са характерни и за определени видове заболявания. Много важно е кашлицата да бъде съотнесена към общото състояние на детето - дали е отпаднало, дали се храни, има ли температура.

 

При прегледа трябва да се изясни епидемиологичната обстановка, времето на поява на кашлицата, нейната продължителност, повлияването от приложеното лечение и евентуална промяна в динамика. Необходимо е да се уточни има ли връзка кашлицата с различни ситуации - хранене, сън, физическо усилие, вдишване на алергени, аспирация на чужди тела и т.н. Суха кашлица може да възникне и у здрави деца през зимата, след игра на открито, при влизане в топло помещение. Кашлицата (особено рецидивиращата) може да има психогенен произход.

Ентитус - билково лечение срещу кашлица

До консултацията с лекар

може да се ползват различни продукти, които се продават без рецепта - хомеопатични препарати и билкови изделия. Известни са много растителни екстракти, използвани при кашлица. Те стимулират секрецията, улесняват откашлянето, намаляват бронхиалната обструкция. Такъв е примерно „Ен-Ти-Тус”, аюрведичен продукт, съставен от седем билки под формата на стандартизирани екстракти. Има още много натурални продукти, които биха могли да облекчат кашлицата до уточняване на причината й от специалист.

Коментари