Публикация

Сливиците не трябва задължително да се премахват


С д-р Дафинка Василева, специалист УНГ в МБАЛ „Пловдив”, за предпазването от вирусни инфекции и лечението им разговаря Петър Георгиев.

Д-р Василева, какви рискове за ушите, носа и гърлото възникват със застудяването на времето?
Тези три органа са свързани и при засягане на един от тях, както и при неправилно или ненавременно лечение инфекциите могат да се прехвърлят. При вирусните инфекции носът и гърлото обикновено са възпалени заедно, а често процесът засяга и ушите. Най-неприятното усложнение, което може да засегне трайно слуха, е слуховият неврит. Затова, ако в хода на вирусна инфекция се яви болка в ухото и слухът намалее значително, трябва непременно да се търси специализирана лекарска помощ. Хора, които са имали засягане на периферните нерви, е добре да приемат профилактично витамини от групата „В” в случай на вирусно заболяване.

Как можем да се предпазим от инфекции в тези органи?
Преди всичко е добре да укрепваме общо организма си, за да ограничим риска от вирусни заболявания. Хората знаят, че трябва да спортуват, да излизат сред природата, да приемат витаминозна храна, да се обличат адекватно на сезона, но не винаги спазват тези прости наглед правила. Освен това при първи симптоми - секреция от носа и дразнене в гърлото, трябва да се прилагат капки за нос и други локални средства: таблетки за смучене или спрейове. При някои пациенти много добре влияят хомеопатичните препарати.

Одобрявате ли приема на имуномодулатори?
Те трябва да се вземат от хора, които боледуват често, при това преди да започне есенно-зимният сезон. Значение имат и противогрипните ваксини, а при вече развито вирусно заболяване, особено в периода на грипните епидемии, се прилагат противовирусните химиопрепарати.

Най-често инфекциите на ушите, носа и гърлото са вирусни. Не е правилно веднага да се приложи антибиотик, както някои родители настояват

Една от дилемите пред пациентите, а и пред лекарите е кога да се прилагат антибиотици при УНГ заболяванията.
Най-често инфекциите на тези органи са вирусни. Не е правилно веднага да се приложи антибиотик, както някои родители настояват. Ако след 2 – 3 дни температурата не спадне, общото състояние на пациента не се подобри, секретите от носа се сгъстят и станат жълто-зеленикави, най-вероятно се е насложила и бактериална инфекция и тогава е оправдано да се пие антибиотик.

Задължително ли е да се направи бактериална посявка, преди да се определи конкретният антибиотик?

Би било много добре да се подходи така, но понякога времето не достига. Защото резултатите от посявката излизат след 3 дни. А един опитен лекар може да установи типичната бактериална инфекция. Тогава не е оправдано да се изчаква, а трябва да се приложи широкоспектърен антибиотик до излизането на резултатите от антибиограмата.

Много често родителите се колебаят дали да премахнат сливиците на децата си.
Имаше такива залитания преди години. Сливиците са необходим орган и не трябва задължително да се извършва тази операция. За нея също си има показания. Ако сливиците се засягат 3 – 4 или повече пъти годишно от гнойни възпаления, които протичат с тежка интоксикация, висока температура, общо засягане на организма, тогава по преценка на специалист може да се прибегне до отстраняването им.

Друг широко дискутиран проблем е как е правилно да се почистват ушите. Добре ли е това да се извършва с клечките с памук?
Преди всичко трябва да се разграничи нормалната секреция от някои гъбични заболявания на външния слухов канал, които причиняват сърбеж и раздразнение. Ако има такава инфекция, почистването с памук няма да даде резултат. Иначе е нормално след къпане да се почистят внимателно с тези клечки ушната мида и началото на канала, но не прекалено навътре. Защото ушната кал или образуваните тапи могат да се избутат още по-навътре.


Коментари