Публикация

Антибиотиците не лекуват грип

Противовирусните препарати са единственото специфично лечение, което атакува самия грипен вирус. Антибиотиците помагат само при възникване на бактериално усложнение.


Националният консултант по инфекциозни болести проф. Майда Тихолова обяснява каква е разликата между грипа и другите сезонни заболявания и защо антибиотици нямат място в лечението на вируси. При антигрипните лекарства най-важно е да бъдат подбрани правилно и приемът да започне веднага.

- Проф. Тихолова, напоследък има тенденция грипът или да се неглижира от заболелите или пък да се изпада в паника от него...

- И двете крайности не са оправдани. Грипът в България има ясно изразена сезонност, не е нещо неочаквано и всяка зима се срещаме с него. Обикновено паника възниква, когато се разпространи вирус с екзотично име, какъвто беше случаят с така наречения „свински”, а след това и „птичи” грип. Но истината е, че обикновено сезонният грип нанася повече поражения от широко дискутираните в обществото щамове. Важно е преди зимния сезон рисковите пациенти да се ваксинират, а по време на обявена епидемия да се вземат всички мерки за предпазване от заразяване. Но това е доста трудно, защото грипният вирус се разпространява много лесно – по въздушно-капков път.

- Как да се различи грипът от друго сезонно заболяване?

- Това е задължение на общопрактикуващите лекари и те са добре запознати с клиничната картина на грипа. Той започва много рязко с висока температура и втрисане, болки в цялото тяло, силна отпадналост. Докато повечето от баналните вирусни инфекции не са така екстремни, там се започва постепенно с болки в гърлото, запушване на носа, кашляне, неразположение, може да няма температура или тя да е леко повишена. Вече са широко достъпни бързите тестове за грип, при които се използва като материал носогърлен смив, а резултатът излиза за броени минути. Те са много полезни при колебание дали да се започне лечение със специфичните противогрипни препарати.

- Кога трябва да се прилагат бързите тестове за грип?

- При пациенти, при които има опасност от тежко протичане на заболяването и които могат да развият сериозни усложнения. Това са хронично болните, възрастните хора и някои други специфични категории. Противовирусните препарати са отдавна познати в България. С римантадина, който е активен срещу грип тип А, имаме опит от няколко десетилетия. На разположение са и невраминидазните инхибитори, които действат срещу грип А и грип Б. Те са единственото специфично лечение, насочено срещу самия грипен вирус. С навлизането им в медицинската практика се постигна качествена промяна във възможностите за терапия. Преди това можехме да лекуваме само симптомите и усложненията, а чрез противовирусните препарати атакуваме самия причинител. Не бива обаче да се допуска компрометиране на антигрипните лекарства чрез неправилно или ненавременно приложение. Специфичните противовирусни средства имат място и в профилактиката на грипа при определени обстоятелства.

- Каква е ролята на антибиотиците при грипа?

- Нито едно вирусно заболяване не се лекува с антибиотици. Но при възникване на бактериално усложнение, например пневмония, те са задължителни по предписанието на лекар.

- Все още антибиотици се приемат, за да се свали високата температура...

- Това е напълно несъстоятелно! Антибиотиците не са средство срещу температура, нито срещу кашлица. Те са антибактериални препарати, които трябва да се прилагат при съответните показания. А по отношение на температурата, тя трябва да се сваля с лекарства, когато е над 38 градуса.

- Оправдано ли е грипът да се изкарва на крак?

- Това е сериозна грешка на първо място за самия пациент, който рискува да се влоши и да развие усложнения. Грипът силно интоксикира организма и затова е необходима почивка в домашна обстановка, прием на много течности, овладяване на симптомите и бърза реакция при развитие на евентуални усложнения. От друга страна, движейки се в обществото, болният заразява много други хора.

- Кога се налага болнично лечение?

- Най-често в болница постъпват пациентите с усложнения на фона на съществуващи предишни хронични здравословни проблеми. Често се налага и малки деца да се хоспитализират, защото при тях състоянието може да се влоши много бързо. Сред грипните усложнения водещото е пневмонията, но всяка година имаме пациенти с менингити, с инфекции на средното ухо, миокардити, бъбречни възпаления. Важно е в хода на заболяването при всяка съществена промяна да се сигнализира личният лекар, който да решава как трябва да се постъпи.

Коментари