Публикация

Три неща в българското здравеопазване, които не могат да съществуват в никой друг бизнес

Основните усилия на институциите трябва да бъдат насочени към държавните инвестиции в медицинските кадри, към коригиране на безусловното задължение на здравната каса да изкупува медицинската услуга и към въвеждане на контрол за качеството.


В българското здравеопазване има три неща, които не могат да съществуват в никой друг бизнес по света: осигурени кадри, гаранция за изкупуване на услугата и заплащане, без контрол на качеството. Точно по тези въпроси трябва да се проведе обществена дискусия и оттук трябва да започнат реформите. Мнението си изразих в предаването „Тази сутрин” на бТВ на 13 ноември 2014 г.

Повечето проблеми в здравната система тръгват от тези заложени подводни камъни. Необходима е сериозна държавна подкрепа, за да започне реформирането  на системата. Основните усилия трябва да бъдат насочени към държавните инвестиции в медицинските кадри, към коригиране на безусловното задължение на здравната каса да изкупува медицинската услуга и към въвеждане на контрол за качеството. 

Започваш да произвеждаш нещо, но преди да си започнал да го произвеждаш, имаш гаранции, че всичко ще се изкупува. Няма значение къде се предоставя медицинската услуга – дали в гараж или във високотехнологична болница. Касата сключва договор, защото е задължена, независимо от условията, на които отговаряш, и ти получаваш гаранция, че твоята услуга я изкупуват. И накрая – плащат за тази услуга, без никой да пита какво е качеството и без никой да следи какво е качеството. Подчертавам, че не всички реформи са свързани с наливането на пари в системата. 

Коментари