Задух и затруднено дишане

66 Последователи

Задухът е често явление в забързаното ни ежедневие. Но от задух до задух има разлика – едва ли ще се притесните, ако се задъхате, след физическа активност. 

задух и затруднено дишане, усещане за стягане в гърдите
Усещате ли стягане в гърдите?

 

От друга страна съществуват типове задух, които определено са повод за притеснение! Започнете ли да се задъхвате без видима причина, недостиг на въздух при вдишване или издишване - необходимо е възможно най-бързо да изясните причините за това състояние.

Когато задухът и основната му проява-недостиг на въздух в покой започне да пречи на нормалния ви начин на живот, трябва задължително да отидете на лекар, казва  д-р Светослав Гогов, инвазивен кардиолог в калрдио център "Понтика"

Няма да се спираме върху малокръвието, анемията, или затлъстяването като причина за появата на задух.

 

Недостигът на въздух е основен симптом при заболявания на дихателната система

А съпътстващите симптоми са затруднено вдишване, което се получава при “пълни” с храчки и слуз бронхи и при тумори на белия дроб, или със затруднено издишване поради спазъм на бронхиалната мускулатура (такъв е случаят с бронхиалната астма). За да разберете каква е причината за белодробния задух, трябва да се изследвате и лекувате при пулмолог.

Недостигът на въздух е основен симптом при заболявания на дихателната система

Бронхит

Бронхитът е заболяване, което се характеризира с постоянна кашлица, която първоначално е суха, а впоследствие преминава във влажна (отделят се слузни храчки). Дишането е силно затруднено. Тютюнопушенето е една от основните причини за развиване на хроничен бронхит. Причината е поради хроничният иритативен ефект на цигарения дим върху лигавицата на бронхите. Други причини за развиване на болестта са въздушно замърсяване и алергии. Механизмът е чисто защитен, който се активира, за да предпази организма от външните недоброжелатели на белодробния паренхим. Отказът от вредния навик и спирането на цигарите са първа стъпка в терапията.

Коронарната болест на сърцето

Задухът е толкова типичен симптом за коронарната болест на сърцето, както и болката отляво в гърдите - смазваща, преминаваща към лявата ръка или лявата страна на долната челюст. Понякога коронарна болест на сърцето се развива в така наречения тих вариант - тогава еквивалент на стенокардията е внезапният силен задух, отбелязва д-р Гогов

Ако болките в гърдите и задухът са възникнали за първи път в живота ви - незабавно повикайте линейка. При мъжете, особено по-младите, исхемичната болест на сърцето понякога се проявява за пръв път като инфаркт на миокарда. Изследванията при оказване на първа помощ обикновено се ограничават с ЕКГ, а след това решение за методите на изследване и лечение взема кардиологът.

При застойната сърдечна недостатъчност

Ранните симптоми се улавят трудно, с помощта на специални методи за изследване. Задухът при застойна сърдечна недостатъчност почти винаги е съпроводен с принудително положение на пациента. Това е задух, който възниква, когато човек лежи на ниска възглавница, и отминава, когато пациентът премине в седнало положение - ортопнея. Като пример може да споменем известния президент Рузвелт, който е спял в седнало положение.

Причината за този задух е увеличеният приток на кръв към сърцето в легнало положение и препълване на камерите му. Основният метод на изследване при съмнение за сърдечна недостатъчност и заболявания на сърдечносъдовата система е ултразвуковото изследване на сърцето, или ехокардиография. Лечението на сърдечната недостатъчност е трудна задача, но съвременните медикаменти и квалифицираните кардиолози понякога могат да направят чудеса.

Причина за задуха може да бъде и сърдечната астма

Това е рязко изразен недостиг на въздух, преминаващ в задушаване, който възниква най-често през нощта. За разлика от ортопнеята - в седнало или право положение не преминава. Пациентът е неспокоен, бледен, появяват се влажни хрипове, които се чуват отдалеч - развива се белодробен оток. Това състояние представлява сериозна заплаха за живота, така че трябва спешно да извикате линейка.

Обикновено бързо проведеното лечението е ефикасно и премахва пристъпа на сърдечната астма. В този случай човек трябва непременно да следи състоянието си при кардиолог, тъй като само с правилно лечение на сърдечносъдовите заболявания може да се поддържа адекватно ниво на здравето.

Астмата често се проявява със затруднено дишане

Астмата често се проявява със затруднено дишане

Много често пристъпите се предшестват от класически симптоми на алергия от страна на горните дихателни пътища: запушен и сърбящ нос, бистра хрема, усещане за “болно гърло”, понякога сърбеж и дразнене на очите. След известно време се отключват астматичните симптоми: кашлица, диспнея (затруднено дишане), свиркащо дишане.

Хроничната обструктивна белодробна болест

ХОББ е сред най-разпространените заболявания и една от водещите причини за смъртност. Често обаче болестта остава неразпозната. Симптоми на заболяването са наличието на хронична кашлица с или без отделяне на храчки, затруднено дишане, лесна уморяемост. Диагнозата се потвърждава чрез функционално изследване на дишането (спирометрия).

ХОББ - как трябва да знаем за това белодробно заболяване?

Белодробната емболия

Най-честата причина за това заболяване е тромбофлебитът на дълбоките вени. За съжаление появата на повърхностни разширени вени, които може да накарат човек да отиде на лекар, не винаги са налице. Коварството на тромбофлебита е в това, че често първият му епизод преминава много леко:

 

  • оток;
  • болки в краката;
  • спазми в мускулите на прасеца.

Всичко това не предизвиква тревога и човек не търси консултация със специалист. Но, след това във вените на болните крайници остават кръвни съсиреци, които могат да стеснят лумена или да запушат белодробната артерия, което води до умъртвяване на засегнатата част от белите дробове. Запушването с тромби се проявява също със задух.

Белодробната емболия - основна причина за това заболяване е тромбофлебитът на дълбоките вени

Симптомите на белодробната емболия

Най-често се изразяват с рязкото възникване на задух на фона на добро общо здраве, болезнена кашлица, пронизваща болка в гърдите, като в по-тежки случаи лицето на пациента може да посинее. Съвременната медицина може ефикасно да излекува и това сериозно заболяване, но по-добре е да не довеждате нещата до появата на тромбоемболия, а своевременно да отидете на лекар, ако имате съмнения, че страдате от някакво заболяване на вените на долните крайници (подуване, тежест, спазми в прасците).

 

Добрата новина е, че развитието на много от тези заболявания може да се предотврати или значително да се облекчи със своевременното лечение на сърдечносъдовите или белодробните заболявания.

Тютюнопушене и задух

Всички гореизброени проблеми са пряко свързани и силно повлиявани от тютюнопушенето. Ако сте пушач, независимо колко цигари на ден пушите, то е време да ги откажете!Консултирайте се с личния си лекар или познат фармацевт, за да ви помогнат да откажете цигарите. Те ще ви дадат адекватен на състоянието ви медицински съвет и ще ви препоръчат най-точната за вас терапия. Избягвайте среди със замърсен въздух, задимени помещения и други. Когато установите наличието на белодробна инфекция, която предизвиква появата на дискомфорт в белодробното състояние, се консултирайте с лекар и започнете лечението, като по този начин ще се предпазите от влошаване.


Не подценявайте пасивното тютюнопушене. То е не по-малко опасно от активното. Разликата е в степента на погълнатите летливи вещества, които все пак ги има, а имат изразен вреден ефект върху белодробния паренхим.

 

Паническото разстройство

също може да причини затруднено дишане и усещане за тежест в гърдите.Голамо емоционално вълнение, пристъп на паника, или гняв могат да причинят чувството, че се задушаваме.

Коронавирус или болест COVID-19

Коронавирус или болест COVID-19

Задухът е един от основните му симптоми. Тъй като вирусът засяга дихателните пътища заболелите развиват грипоподобни симптоми. Засегнатите имат температура, която може да не е много висока. Дишането е затруднено, появява се и кашлица, като хремата е доста рядък симптом при този вирус.

Когато не се касае за нито едно от горните заболявания, трябва да се помисли дали не става въпрос за Идиопатична белодробна фиброза.

Кога лекарят трябва да мисли за идиопатична белодробна фиброза при свой пациент?

Отговорът на Проф. Тоби Маер, специалист по респираторна медицина и преподавател в "Импириъл колидж" - Лондон: Най-често пациентите имат продължителна непродуктивна кашлица, която не се влияе от обичайните средства. Но като цяло тези хора изглеждат на вид добре, няма да ги сметнете за болни, нито те се чувстват зле в началото.

 

Белият дроб има добри компенсаторни възможности и за да се стигне до оплаквания, нарушаващи всекидневието, трябва да се увреди около една четвърт от белодробната тъкан. Но дори тогава обикновено първо се поставя друга диагноза, най-често сърдечна недостатъчност или ХОББ и едва, когато лечението за тези заболявания не даде резултат, започват последващи диагностични действия.

 

Ако при аускултация на белия дроб чуят пукане - звук, подобен на разтваряне на ленти от велкро, с каквито са закопчават някои чанти и дрехи, това трябва да е мотив да изпратят пациента на пулмолог. Друг белег са пръстите на пациентите с идиопатична белодробна фиброза (ИБФ) – често те изглеждат като палки за барабан с изпъкнали окръглени нокти. Но най-важното е да познават заболяването и да мислят за него в диференциално диагностичен план.

Клиничната картина при ИБФ може да наподоби сърдечна недостатъчност или ХОББ

Обичайно  е за пациентите с ИБФ да имат исхемична болест на сърцето, диабет, хиперхолестеролемия и други рискови фактори. Също така често се среща и белодробният емфизем. Статистиката показва, че около 7 на сто от пациентите с емфизем развиват ИБФ.

 

Затова е доста трудно да се разграничи кога задухът се дължи на налично сърдечно или друго белодробно заболяване и кога става дума за коморбидност с ИБФ. Един от критериите е рязко и бързо влошаване на задуха, който преди това дълги години е бил сравнително константен. Такова развитие трябва да ни подскаже необходимостта от изпращане на пациента за КТ.

Клиничната картина при ИБФ може да наподоби сърдечна недостатъчност или ХОББ

 

 

Как се доказва ИБФ?

Със сигурност това е КТ с висока резолюция на белите дробове, защото има редица други заболявания, които предизвикват белодробна фиброза. Когато не сме напълно сигурни в диагнозата, могат да се наложат и по-инвазивни изследвания, като бронхоскопия и белодробна биопсия. Но при всички случаи, когато има обосновано клинично съмнение за белодробна фиброза, първо следва да се направи КТ.

Задух при грип

Важното е хората да знаят, че ако до 5-6 дни от началото на лечението не се почувства подобрение, задължително трябва да се обърнат отново към лекар. И другите тревожни симптоми, които не бива да се пропускат, са затруднения в дишането и необясним задух. Защото много хора получават задух, без да имат кашлица. Наличието на затруднено зишаке е наистина много алармиращ симптом в хода на боледуването, на който трябва да се реагира веднага.

Защо се стига до усложнения?

Хората, които пренебрегват домашното лечение през първите дни и се опитват да изкарат болестта на крак, ходейки на работа, най-често получават усложнения. Затова всеки човек с добра здравна култура и грамотност трябва при симптоми на грип да си остане вкъщи 3 дни, да ограничи контактите в семейството със съответните хигиенни мерки, защото вирусите се пренасят по въздушно-капков път. Освен това трябва да се осъзнае, че се изискват 2-3 дни, в които да се даде възможност на организма да се пребори с началото на болестта. Ако се остане вкъщи, вирусната инфекция се изкарва много по-леко, трябва да се приемат много течности, билкови чайове и неслучайно се казва – да се „пази” леглото в началото на болестта. Това е важно, защото се мобилизира имунитетът, който не се напряга за нищо друго освен за справяне със започващото заболяване...

 

Публикации