Публикация

Задухът при грип е аларма за усложнение

Задухът при грип е аларма за усложнение

При затруднено дишане по време на вирусна инфекция пациентите спешно трябва да се обърнат към специалист, съветва д-р Мариана Свещникова, общопрактикуващ лекар, XII ДКЦ, София. Друг повод за притеснение е липсата на подобрение 5-6 дни след началото на лечението


Грипът и подобните на него вирусни инфекции обичайно ни връхлитат с висока температура, кихане и хрема. Ако в рамките на два-три дни нещата не бъдат овладени, болният се сдобива и кашлица. Често от този тип инфекции бива засегната лигавицата на фаринкса и ларинкса, както и трахеята, а самата кашлица може да продължи до месец след оздравяването. В такива случаи е важно да се установи дали кашлицата е симптом на нова инфекция, или е остатък от предишното боледуване.

Кашлицата при вирусно заболяване има различен характер и са малко сиропите, които са подходящи за всички видове кашлица - както по произход, така и по начина, по който се проявява и независимо дали е влажна или суха. Такъв сироп е ЕнТиТус – той се различава от другите най-вече по това, че няма седативен (успиващ) ефект. Някои от съвременните сиропи имат и потискащ центъра на дишането ефект и затова правим подбора много внимателно. Но ЕнТиТус е подходящ за всички видове кашлица – и за сухата дразнеща, и за влажната, защото съставът му е от билки, като е постигнато съчетание от различни механизми и ефекти на действие.

Аларма за тревога

Важното е хората да знаят, че ако до 5-6 дни от началото на лечението не се почувства подобрение, задължително трябва да се обърнат отново към лекар. И другите тревожни симптоми, които не бива да се пропускат, са затруднения в дишането и необясним задух. Защото много хора получават задух, без да имат кашлица. И това е наистина много алармиращ симптом в хода на боледуването, на който трябва да се реагира веднага.

Защо се стига до усложнения

Хората, които пренебрегват домашното лечение през първите дни и се опитват да изкарат болестта на крак, ходейки на работа, най-често получават усложнения. Затова всеки човек с добра здравна култура и грамотност трябва при симптоми на грип да си остане вкъщи 3 дни, да ограничи контактите в семейството със съответните хигиенни мерки, защото вирусите се пренасят по въздушно-капков път. Освен това трябва да се осъзнае, че се изискват 2-3 дни, в които да се даде възможност на организма да се пребори с началото на болестта. Ако се остане вкъщи, вирусната инфекция се изкарва много по-леко, трябва да се приемат много течности, билкови чайове и неслучайно се казва – да се „пази” леглото в началото на болестта. Това е важно, защото се мобилизира имунитетът, който не се напряга за нищо друго освен за справяне със започващото заболяване.

Антибиотиците не са вариант

Някои пациенти започват веднага с антибиотици. Правят го в стремежа си да се излекуват бързо, но казват – „не ми действа”. И няма как да действа, защото при вирусната инфекция антибиотикът няма място, той дори няма профилактична роля. И пиенето на антибиотик, преди да е установена бактериална инфекция, е погрешен ход. Има и друго - немалко пациенти пренебрегват ролята на допълнителните, помощните средства, които препоръчваме – имуностимуланти, сиропи за кашлица, загряващи кремове за мазане на гърдите, – и поради различни причини прилагат само предписания антивирусен препарат или антибиотик.

За да не стигнете до усложнения

С други думи, за да се ограничи инфекцията в рамките на 5 дни, докогато се приема за неусложнена, трябва да се мобилизират всички сили - да се изпълняват изцяло предписанията на лекаря, да се остане вкъщи, което е отговорност не само към себе си, но и към здравето на околните. А не както много често става – ходи се първите три дни на работа, заразяват се и колегите, а после продължително се лекуват усложненията от грипа.

Коментари