Публикация

​„Софиямед“ разкрива специализиран кабинет за лечение на паркинсонова болест и множествена склероза

Последната актуална статистика показва, че от ПБ всяка година в света се разболяват около 15-20 души на 100 000 население.


Най-модерното здравно заведение в страната УМБАЛ „Софиямед“ в началото на месец декември открива специализиран кабинет за диагностика и лечение на Паркинсонова болест /ПБ/ и Множествена склероза /МС/. Той ще се намира в ДКЦ „Софиямед“ и е един от малкото по рода си за България.

Последната актуална статистика показва, че от ПБ всяка година в света се разболяват около 15-20 души на 100 000 население. В България има около 12 000 болни от това заболяване. Статистическите резултати показват, че болестността в страната ни е средно висока и не се различава съществено от тази в Европа.

Паркинсоновата болест е хронично, неврологично заболяване, което започва най-често след 50 годишна възраст. Рискът от развитието му силно нараства именно с увеличаване на възрастта, а причината за възникването му остава не напълно изяснена. Смята се, че тя е комплексна, в основата на която стоят наследствени фактори, които в съчетание на токсични вещества от околната среда водят до увреждане на нервни клетки в мозъка, съдържащи допамин, медиатор необходим за осъществяване на двигателните функции. ПБ се проявява с класическата триада- бради и хипокинезия /забавени и ограничени движения/, ригидност/мускулна скованост/ и тремор/треперене/ в покой. Ранната диагноза може да бъде поставена предимно чрез задълбочен разпит на болния и близките от лекар-специалист. Рядко се налага прилагане на инструментални диагностични методи. Само 30% от болните, обаче се диагностицират през първата година на заболяването, тъй като първоначалните симптоми са неспецифични и често се пропускат. Когато клиничната изява на болестта стане добре изразена диагнозата се поставя лесно. В късния стадий се появяват и други симптоми като нестабилност на походката с чести падания, вегетативни нарушения, разстройство на вниманието, паметта, съня и др.

„Лечението на Паркинсоновата болест е с медикаменти и продължава през целия живот. Разбира се целта на нас-специалистите е, това заболяване да се диагностицира навреме. При правилно лечение пациентите, които са в трудоспособна възраст могат да останат трудоспособни през първите 5 години от началото на заболяването и да бъдат с леко изразена инвалидност през първите 10 г. Поради това лечението трябва да се води от лекар-специалист и да се контролира поне веднъж на 3 месеца. Чрез откриването на специализирания кабинет в ДКЦ „Софиямед“ ще предложим на пациентите си именно тази възможност – диагностика и лечение от компетентни лекари в тази област и инструментални изследвания с най- съвременна апаратура, там където е необходимо“, коментира д-р Татяна Стоянова, невролог от екипа на университетската болница и един от най-добрите специалисти в лечението МС и ПБ в България..

Множествената склероза е другото заболяване, което ще бъде обект на дейността на новия кабинет в ДКЦ „Софиямед“, допълва д-р Стоянова. Тя коментира, че за разлика от ПБ, Множествената склероза засяга пациенти в млада възраст – най често хора между 20 и 40 г. В България има около 3600 болни от МС и всяка година се разболяват нови 80 човека. Смята се, че МС е автоимунна болест- пациентите развиват възпалителни реакции към тъканта на собствената си нервна система. Причините за възникване на заболяването все още не са напълно известни. Предполага се, че в основата му стои генетично предразположение, което в комбинация от някои фактори на околната среда довежда до каскада от имунни отговори и нарушаване на кръвно-мозъчната бариера. В резултат на това настъпва увреждане на бялото мозъчно вещество в централната нервна система /ЦНС/, нарушава се провеждането на нервните импулси, което води до неврологичен дефицит.

„Заболяването се развива с различни симптоми като нарушение на зрението, равновесието и координацията, умора, проблеми в уринирането и др. Симптомите при МС обикновено се появяват и изчезват по непредсказуем начин /най-често на пристъпи/, като при един болен от МС не се появяват всички възможни симптоми. Поставянето на диагнозата е трудно, тъй като изявите на заболяването са сходни с тези на други болести на централната нервна система(ЦНС), често са неспецифични и се проявяват само за кратки периоди“, уточнява специалистът.

Невролозите използват комбинация от клинични, лабораторни и невроизобразяващи методи на изследване, които трябва да открият увреждания, засягащи различни части от ЦНС. Лечението на МС се различава според формата на протичане и според това дали заболяването е в пристъп или ремисия. С оглед на оптимизиране на лечението пациентите е необходимо да се проследяват клинично от лекар – специалист поне веднъж на 3 месеца.

„Проследяването на болните с ПБ и МС е важно от една страна за самите пациенти, които получават компетентна помощ, така, че тези с хронични заболявания да имат по-високо качество на живот. От друга страна правилното лечение би могло да доведе до икономически ползи за пациента и държавата, запазвайки ги по-дълго време самостоятелни и активни. Ние предлагаме на пациентите си именно такава възможност, за контрол на състоянието и лечението на ПБ и МС. В специализирания кабинет в ДКЦ „Софиямед“ ще провеждаме ранна диагностика на тези заболявания чрез инструментални изследвания като електромиография, скенер, ядрено-магнитен резонанс и др. , които извършваме чрез последно поколение апаратура“, коментира д-р Росен Икономов, завеждащ отделението по неврология в УМБАЛ „Софиямед“.

" }-->

Коментари