Публикация

Алкохолът предизвиква газове и стомашни проблеми

Не само грубата храна, въглехидратите и газираното застрашават стомашния комфорт. Прекалената употреба на алкохол също води до повишено газообразуване предизвиква запек или разстройство, предупреждава гастроентерологът от болница „Лозенец” - д-р Юлия Григорова


газове и подут корем

Стомашният дискомфорт и нарушенията в храносмилането са често срещани проблеми при здрави хора. Причините за тези широко разпространени функционални нарушения могат да бъдат различни: индивидуална непоносимост към различни храни, алергия, възрастови и полови особености, генетичен фактор, претоварване на стомаха с голямо количество разнородни ястия, консумация на груби храни и др. Сред най-честите оплаквания са подуване, чувство за ситост, без да си се нахранил, балониране на корема след хранене; чувство за недоизхождане или изхождане на несмляна храна, редуване на запек с разстройство – това са част от симптомите на т.нар. синдром на раздразненото черво (СРЧ). Това състояние най-често е неврогенно, хормонално обусловено или пък се провокира от дразнещи храни.

Причините за повишеното газообразуване са различни, като в повечето случаи става дума за повишен ферментационен процес, прекалена консумация на въглехидратни храни или процеси на гниене при бактериален свръхрастеж в кухинната система на червата. При всички положения диетичният режим е добро решение, но първо трябва да се изключи някакво сериозно заболяване, което може да стане само при консултация с гастроентеролог.

Препоръчително е да се намали или спре консумацията на грубата целулозна храна, да се ограничат въглехидратни храни и газирани напитки. Най-добре е храненето да е разнообразно и добре балансирано с прием, както на сурови зеленчуци, така също супи и готвени ястия. От съществена важност е обработката на храната – да бъде варена, задушена, на пара или на плоча, да се изключат пържените и панирани ястия. Много грубата целулоза изисква пришпорване на панкреатични и тънкочревни ензими и предизвиква подуване. Традиционните български ястия със зеленчуци на фурна, като гювеча например, киселото мляко, което съдържа готови лактобацили, сиренето - това са много по-полезни храни, отколкото концентрираните готови продукти и полуфабрикати с високо съдържание на мазнини, сол, захар, консерванти, оцветители.

При състояние, което не е болестно, всеки трябва да намери своя подходящ хранителен режим, който най-добре понася. Общовалиднните правила включват: 

  • намаляване на количеството на приетата храна, 
  • отказване от обилни късни вечери, 
  • ограничаване на алкохола до една-две чаши вино. 

Прекалената употреба на спиртни напитки също може да доведе до повишени газове или разстройство, редуващо се със запек. Някои хора разчитат на приема на храносмилателни ензими, които имат своето място при определени заболявания и когато са предписани от лекар, но в аптеките има продукти на природна основа, те са много по-ефикасни, без странични въздействия.

Такъв е препаратът „Комфортекс”, изготвен на базата на пет доказани индийски билки, които в своята съвкупност имат газогонен ефект (премехват газовете), намаляват спазмите. Една от съставките притежава спазмолитично действие. Освен това „Комфортекс” подпомага храносмилателните органи да отделят по-голямо количество собствени ензими, вместо да се добавят отвън, и така да има пълноценно смилане, постигнато по естествен път.

Коментари