Публикация

Кокошите тръни


Известно е, че едно от най-честите кожни заболявания е кокошият трън. Всъщност става дума за болест, предизвиквана от вируси. И още по-точно, за брадавици, причинявани от т.нар. човешки папиломен вирус. Всеки ги е виждал и знае, че те представляват малки туморчета с грапава повърхност, локализирани обикновено по кожата на гърба на китките и по пръстите на ръцете.

Независимо, че нарушават естетичния вид, не са съпроводени от сериозни оплаквания. Ако обаче такава брадавица е разположена по долната част на ходилото, при всяко стъпване тя прониква и се впива като трън, причинявайки много силна болка.

Терапията на кокошите тръни се основава на прилагане на локални деструктивни методи (химични, физични и хирургични). Крайната цел е патологичната тъкан да бъде разрушена и отстранена.

Химичните методи включват използването на различни органични и неорганични киселини – салицилова киселина (5-10%), млечна киселина (5-10%), трихлороцетна и бихлороцетна киселинa и др., под формата на разтвори. Съществуват и препарати, които съдържат комбинации от киселини – например азотна, оксалова, оцетна и млечна. Освен като разтвори киселините могат да се прилагат и като мехлеми и пластири.

Най-често прилаганият физичен метод за разрушаване на кокошия трън е криотерапията (лечение чрез студ) с течен азот, чиято температура е –196 оС. Според големината на кокошия трън пълното възстановяване след терапията става за не повече от 20 дни. След лечението с течен азот не остават груби белези. Ако се налага, процедурата може да бъде приложена още няколко пъти .

Хирургичното лечение под формата на ексцизия (изрязване) или кюретаж (изстъргване) се прилага само в случаите, когато другите терапевтични прийоми са се оказали неефективни. Оперативният подход за отстраняване на кокошите тръни се извършва под местна упойка.

Тъй като много често появата на кокошите тръни се свързва със специфично проявен имунен дефицит, за стабилизиране на имунната система се използват различни имуномодулатори.

Коментари