Публикация

МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” пред ФАЛИТ. Работещите в МБАЛ с 50% от заплатите си

Пред поредната тежка финансова ситуация е изправена МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович", Университетска.


Пред поредната тежка финансова ситуация е изправена МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович", Университетска.

„Тази сутрин имахме Клиничен съвет с всички завеждащи отделения. Трябва да сме консолидирани и единни, но вече ни свършват силите. 14 месеца управлявам тази болница на магия. Сега заработката ни за октомври е близо 1,6 милиона лева. Касата обаче ни определя лимитиран бюджет и ни превежда малко над 1,2 милиона лева.

Имаме три запора, които не подлежат на никакъв коментар, парите са изтеглени директно от Здравната каса, общата сума е 265 000 лева. Близо 242 000 лева не ни стигат, за да платим пълния размер на заплатите на работещите в здравното заведение. Пари за лекарства и отопление също няма", обясни проф. Чакърова.

Тази сутрин проверка на стаите в отделенияа прави екип на Регионалната здравна инспекция. След приключване на замерванията на температурата те ще излязат със съответното решение.

„Още на 18 ноември съм информирала кмета и областния управител за тежката ситуация. Отговор няма. Заради студа и липсата на лекарства болните са резервирани да постъпват. От 607 легла са заети само 386. През декември има десет почивни дни и ако не пуснем парното заработката ще падне критично. А за това ни трябват 112 000 лева", допълни още проф. Чакърова.

„Болницата определено върви към фалит", заяви още изпълнителният директор на здравното заведение. В понеделник тя, заедно с работна група, излъчена от Клиничния съвет ще опитат да се срещнат със старозагорските народни представители, за да дискутират състоянието на болницата.

Работещите в МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" ще получат само 50% от трудовите си възнаграждения този месец,  изпълнителният  директор проф. Петрана Чакърова.

Тя разясни, че недоумява как частна болница има лимит за заработка 1,5млн. лв, а най-голямата окръжна болница има право само на 1,2млн.лв.

Според разчетите на здравното заведение на месец заплатите на работещите възлизат на 1 190 000 лв., което е непосилно впредвид това, че надлимитните пътеки не е ясно кога ще бъдат изплатени.

"Освен заплати всеки месец има и фирми, които чукат на вратата и си искат задълженията", допълни проф. Чакърова.

 През последните месеци запорите на сметките на здравното заведение са почти ежемесечни, а работещите получават трудовите си възнаграждения със закъснение.

Коментари

Анонимен
20 яну 2019 14:45

тъпа болница - персонал от малоумни лекари 

Анонимен
17 яну 2019 21:05

нямате право да влошавате здравето на който и  да е  пациент по каквито и да е критерий - било от знание или незнание по конкретен здравословен проблем!  

Анонимен
17 яну 2019 18:34

ако има пострадали пациенти - моля търсете си правата по съдебен ред ! аз няма оставя нещата така ....

Анонимен
17 яну 2019 17:00

да увеличиш хроничния проблем на човек е недопустимо -  немога да си намеря работа заради това . объркаха ми здравето в тази болница - симтоми - жълто оцветяване на кожата произхождащо от  хр проблем на коремните органи , колко трябва да експерементирате с пациенти за да ги ,,ДОРАЗБОЛЕЕТЕ '' ?  

Анонимен
17 яну 2019 16:02

пълен фалит ви трябва да си търсите работа на полето и доходите  по улицата - малоумна сган ....

Анонимен
17 яну 2019 16:00

малоумници са всички работещи в мбал киркович 

жоро жоров
17 яну 2019 15:59

дано фалира - лекари ,сестри , мед.персонал въобще не е наясно с специалностите които са учили и заемат, немогат да установят заболяване на пациентите, камо ли да го лекуват, могат да влошат положението - кретени работят в тази болница . 

жоро жоров
17 яну 2019 15:38

ще има съдебни процедури срещу отделението гастроентерология 

жоро жоров
17 яну 2019 15:35

могат да ти решат проблемите така че никога да не можете да се възстановите ....

жоро жоров
17 яну 2019 15:32

заслужават нищо да не получават - напълно. малоумноци - тези от отделение гастроентерология .